Fogh har meldt sig klar til NATO

Anders Fogh Rasmussen (V) har meddelt de ledende NATO-lande, at han er klar til NATO-post, ligesom han har bedt om de store landes opbakning, siger kilder tæt på processen.

Statsministeren vil være chef for Nato, siger fremtrædende kilder til Berlingske Tidende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Spekulationerne er blevet realiteter. Ifølge Berlingske Tidendes kilder har statsminister Anders Fogh Rasmussen blikket stift rettet mod posten som NATO-generalsekretær og er definitivt indstillet på at forlade dansk politik.

Berlingske Tidende erfarer endvidere, at Fogh på sin rundrejse for nylig til London og Berlin under personlige samtaler med de to landes regeringsledere aktivt erklærede sin interesse i posten og sit ønske om opbakning fra de store NATO-lande.

Ansete medier som Süddeutsche Zeitung og Financial Times har siden kunnet berette, at Tysklands forbundskansler, Storbritanniens premierminister samt Frankrigs præsident er enedes om Fogh som deres foretrukne kandidat. Statsministerens kandidatur skal dog stadig gennem en lang diplomatisk proces, selv om han tilsyneladende har en solid opbakning.

I NATO-sammenhænge er det sådan, at alle lande skal høres, inden en kandidat er valgt, og der er stadig et par diplomatiske øvelser, der skal gøres. Tyrkiet har forbehold, og USAs holdning er ikke helt klar. USA har bragt den canadiske forsvarsminister i spil, ligesom Polen har en kandidat.

Berlingske Tidendes kilder vurderer, at USA ønsker at belønne Canada for deres indsats i Afghanistan, men at det også kan være en del af spillet, hvor den polske og den canadiske kandidat på sælsom diplomatisk vis kan ophæve hinandens kandidatur og dermed bane vej for Fogh som den kandidat, ingen er imod.

Fogh valgte i går at tie: »Jeg har overhovedet ingen kommentarer i denne fase.«

En tavshed der straks blev tolket som bevis på, at Fogh er ved at lægge an til det store farvel til Christiansborg.