Fogh har kun outsider-chance for EU-post

I EU-kredse forventer man, at EU's første præsident bliver den luxembourgske premierminister Jean-Claude Juncker. Fogh vil gerne have stillingen, men er hæmmet af EU-forbehold og Muhammed-affæren.

Foto: Scanpix/Niels Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At Anders Fogh Rasmussen har ambitioner om en international toppost er ikke nogen hemmelighed.

Allerede i 2004 var han ivrig efter at få topposten som formand for EU-Kommissionen, da den skulle nybesættes. Og dengang var arvefølgen i dansk politik også lagt fast, idet daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var udset til at rykke ind i Statsministeriet, sådan som Berlingske Tidende skrev allerede i 2006.

Fogh Rasmussen var imidlertid kun outsider i 2004, og det er han endnu en gang, når det gælder den nye post som fast formand (eller præsident om man vil) for EU-samarbejdet. Hans navn er blevet nævnt gentagne gange i den internationale presse som en mulig kandidat til jobbet.

Men for det første er sagen stadig langt fra en afklaring. Frankrig vil ganske vist forsøge under sit formandskab i efteråret at få sat navn på.

Men andre EU-lande vil hellere vente til 2009, når den nye EU-traktat er trådt endeligt i kraft, og hvor andre topposter også skal under overvejelse:

Det gælder den nye post som EU's udenrigsminister, det gælder en genbesættelse som formand for EU-Kommissionen og muligvis også posten som NATOs generalsekretær.

Mulighederne for, at en dansk kandidat kan komme i spil er besværlige lige som, da Danmark uden held forsøgte at få tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) placeret som NATO-generalsekretær i 1995 og den tilsvarende øvelse med daværende forsvarsminister Hans Hækkerup (S) i 1999.

De snublede begge på det danske forbehold over for EU's forsvarssamarbejde, og i EU-kredse betegnes de danske EU-forbehold som den vigtigste hindring for Foghs internationale ambitioner.

Med mindre det lykkes for statsminister Anders Fogh Rasmussen at få ophævet de danske EU-forbehold – herunder også at få Danmark helt med i euro-samarbejdet – vil han næppe blive betragtet som en værdig kandidat til posten som formand for EU-samarbejdet.

En række førende franske politikere har allerede gjort det klart, at den tidligere britiske premierminister Tony Blair er udelukket til posten på grund af den manglende britiske deltagelse i euro-samarbejdet.

Danmarks fortsatte krise med den muslimske verden på grund af Muhammed-tegningerne svækker også Foghs chancer. Det er svært for EU at være repræsenteret på den internationale scene af en politiker, der er erklæret persona non grata af hovedparten af de muslimske lande.

Topfavorit til posten som EU's første præsident er Luxembourgs premierminister Jean-Claude Juncker. Han har siddet med ved EU-topmøder siden 1995 og har været med til at smede mangt et EU-kompromis på plads. Juncker var da også alles ønske til at få posten som formand for EU-Kommissionen tilbage i 2004, men han måtte dengang takke nej, fordi der samtidig var parlamentsvalg i Luxembourg