Fogh glad for at være et bøgetræ

Hovedpersonen smilede bredt, da portrættet af Fogh fredag middag blev vist frem på Christiansborg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anders Fogh Rasmussen er et bøgetræ. Sådan beskrev kunstneren Simone Aaberg Kærn Danmarks tidligere statsminister, da hun fredag middag afslørede det portræt af Fogh, der nu skal hænge på Christiansborg.

- Hans krop er som stammen i et bøgetræ. Han er slank, stærk og elastisk. Hans vision er som en nyudsprunget bøgeskov. Den er nyskabende, og han vil et andet sted hen, siger Simone Aaberg Kærn til Ritzau.

Portrættet viser en let smilende Anders Fogh Rasmussen, som står i jakkesæt. I venstre side af billedet er udkanten af en bøgeskov, til højre et Hercules-fly, der flyver langs et bakket landskab. Der er en dominerende blå himmel og en lysende stjerne foroven.

Hovedpersonen selv, Anders Fogh Rasmussen, er glad for, at kunstneren betragter ham som et bøgetræ.

- For mig har træet altid symboliseret noget rodfasthed og samtidig noget fornyelse, fordi der hvert år kommer blade på træerne. Og så forbinder jeg også træet med frihed, siger Anders Fogh Rasmussen.

Kunstnerens intention har været, at man skal kunne tolke portrættet i flere retninger. For eksempel kan stjernen i toppen af barokmaleriet både være Natos symbol, men også en ledestjerne, som viser vejen for menneskeheden, mener kunstneren.

Anders Fogh Rasmussen valgte personligt Simone Aaberg Kærn ud fra en række udvalgte kunstnere. Da kunstneren mente, at hun ville være et højrisikovalg til opgaven, tændte det Fogh.

- Jeg ville have et anderledes billede, og derfor valgte jeg hende. Jeg ville have et billede, hvor man kan stå og diskutere, hvad det ene og det andet betyder. Derfor valgte jeg hende, siger Anders Fogh Rasmussen til Ritzau.

 /ritzau/