Fogh: Det internationale samfund har svigtet lande efter krige

Lande som Afghanistan, Libyen og Irak er blevet svigtet efter de seneste års store militære operationer, erkender tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh.

Foto: Liselotte Sabroe. Forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen på talerstolen ved Berlingske Media 's markerering af 70 året for Danmarks befrielse ved en særlig begivenhed i Blixen Salen i Den Sorte Diamant tirsdag 28. april 2015.
Læs mere
Fold sammen

Det internationale samfund har været for dårlig til at følge på med en tilstrækkelig indsats efter de seneste 15 års store militære operationer, og det er et svigt.

Sådan lyder erkendelsen fra tidligere statsminister i Danmark og Nato-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, skriver Jyllands-Posten. Han peger særligt på krigene i Afghanistan, Irak og Libyen.

»Hver for sig er det min opfattelse, at de pågældende operationer har været nødvendige og rigtige. Men den lære, vi skal drage af det, er, at selv en vellykket militær operation ikke er nok. Man er nødt til bagefter at følge op med en gennemtænkt politisk strategi for at stabilisere de pågældende samfund,« siger Anders Fogh til avisen.

Han mener, at der for eksempel i Libyen burde have været en indsats efter Natos bombardementer i 2011, fordi landet lige nu præges af blodige konflikter mellem forskellige grupperinger, men han slår samtidig fast, at det ikke er Nato, som har svigtet, men derimod det internationale samfund.

Udenrigsordfører for SF, Holger K. Nielsen (SF), som var modstander af Irak-krigen, mener, at Anders Foghs erkendelse kommer »bedre sent end aldrig«. Han pointerer over for Jyllands-Posten, at SF allerede inden krigen advarede om, at der ikke var nogen plan for landet efter Saddam Hussein.