Fogh: Den sidste traktat i mange år

EU-topmødet i Bruxelles er slut og Anders Fogh Rasmussen (V) glæder sig over, at mødet konkluderede, at den nye Lissabon-traktat skal holde i mange år frem.

EU-ledere gør klar til gruppebillede med flag i Lissabon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Feferberg / AFP

Bruxelles
Den nye EU-traktat, som stats- og regeringscheferne underskrev i Lissabon i går skal holde i mange år. Det står fast efter dagens EU-topmøde i Bruxelles. I konklusionerne fra mødet understreges det således, at Lissabon-traktaten danner rammen for EU-samarbejdet i mange år frem, og dermed er de seneste års evige traktatdiskussioner slut, konkluderer en tilfreds dansk statsminister.

”Vi har fra dansk side lagt vægt på, at den traktat, vi nu har underskrevet, kan danne rammen for EU-samarbejdet i mange år frem. Nu må det have en ende med de evindelige ændringer af traktater og diskussioner om institutioner. Og det kommer nu til at fremgå af mødets konklusioner, at den traktat, der nu er skrevet under, og som vi håber kan træde i kraft den 1. Januar 2009, den kan danne en stabil ramme om samarbejdet, og at vi ikke forventer nogen traktatmæssige ændringer i forudsigelig fremtid,” sagde Anders Fogh Rasmussen (V), da han briefede pressen efter mødet sent i eftermiddag.

Han understreger, at det er et klart politisk signal, der hermed bliver sendt, og han glæder sig over, at det nu skal handle om det politiske indhold og om at skabe konkrete resultater.

Desuden glædede statsministeren sig over, at et enigt EU nu kommer med en erklæring om Kosovo, der var det helt store diskussionsemne på mødet.

”EU-landene sender to klare signaler. For det første at EU er forpligtet på at bidrage til at skabe fred, sikkerhed og økonomisk udvikling på Vestbalkan. Vi har besluttet at etablere en ESDP-mission (en styrke til civil krisestyring, red.) i Kosovo, og det vil sige at EU er i føretrøjen, når det gælder den internationale civile tilstedeværelsen,” sagde Anders Fogh Rasmussen, der også forudser, at der bliver brug for en militær tilstedeværelse i Kosovo, der ventes at løsrive sig fra Serbien i de kommende måneder.

”Det andet vigtige signal er sendt til Serbien. Det er klart understreget at Serbien har et fremtidigt perspektiv i forhold til EU forudsat at Serbien lever op til de forpligtelser, som landet har i forhold til det internationale samfund. Det gælder ikke mindst i forhold til krigsforbrydertribunalet i Haag. Det er vi overordentlige tilfredse med,” sagde Anders Fogh Rasmussen.

Topmødet blev desuden enige om at nedsætte en såkaldt ”reflektionsgruppe”, der skal komme med et bud på EU's politiske udfordringer de kommende år. Ud over kommissoriet der foreskriver at gruppen skal koncentrere sig om de lange linjer i europæisk politik og ikke diskutere traktater og institutioner, blev man enige om, at ledelsen af gruppen skal bestå af en trojka.

I spidsen kommer en gammel EU-kending med Spaniens tidligere mangeårige premierminister Felipe Gonzalez, der er kendt som glødende tilhænger af europæisk integration. Han flankeres af to viceformænd bestående af den tidligere lettiske præsident Vaira Vike-Freiberga og tidligere formand for telefongiganten Nokia Jorma Ollila.

”Det er hvad man kan kalde et typisk europæisk kompromis,” sagde Anders Fogh Rasmussen.

Gruppens øvrige seks medlemmer skal findes i anden halvedel af 2008, hvor Frankrig har EU-formandskabet. Fra dansk side vil man endnu ikke røbe, hvem der kandiderer til at sidde med ved bordet, men Anders Fogh Rasmussen understregede torsdag, at Danmark er meget optaget af, at der kommer kvinder med i gruppen. Så det ville tilsyneladende være uforsigtigt at sætte penge på, at der kommer en dansk mand med.