Førstekvinder i dansk-tysk alliance

En uge før Danmark fejrer 70-året for befrielsen fra den tyske besættelse, er nutidens venskab mellem de to nabolande blevet cementeret med besøget fra Europas mægtigste politiker, Angela Merkel.

Foto: Thomas Lekfeldt. Angela Merkel og statsminister Helle Thorning-Schmidt mødes på Marienborg.
Læs mere
Fold sammen

»Vi føler os begge forpligtede til at pleje venskabet mellem vores lande.«

Det fastslog den tyske kansler, Angela Merkel, på et pressemøde i går, efter at kansleren havde holdt møde med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og besøgt dronning Margrethe.

Det tætte forhold blev nævnt flere gange under pressemødet, hvor også den danske statsminister takkede den tyske statskvinde for at komme på besøg.

»Danmark og Tyskland har et tæt forhold. Vi har besøgt hinanden, talt i telefon sammen og har et tæt forhold. Vi får begge noget ud af vores tanker og idéer under vores møder, og det var også tilfældet i dag. Forholdet har aldrig været bedre end i dag,« lød det fra Helle Thorning-Schmidt.

De to statskvinder udviste stor enighed og forståelse for hinanden på pressemødet, og kansleren benyttede samtidig mødet til at understrege, at hun havde dårlig samvittighed over, at hun ikke havde besøgt Danmark før. Sidst, hun var på statsbesøg, var i 2006, hvor statsministeren hed Anders Fogh Rasmussen (V).

»Mit besøg er faktisk lidt forsinket. Jeg har haft en invitation meget længe. Sidste gang, jeg var i Danmark, er mange år siden, og jeg har nærmest dårlig samvittighed over, at jeg kommer så sent, for når man får en invitation fra en af sine veninder, så kommer man,« sagde Angela Merkel.

Mødet mellem de to statskvinder blev holdt samme dag, som forslaget om Femern-forbindelsen blev tredjebehandlet i Folketinget. Anlægsloven blev vedtaget med et bredt flertal. Forbindelsen har mødt stor kritik i Tyskland, men Merkel forsikrer, at Tyskland vil leve op til sin del af aftalen:

»Området, hvor Femern skal igennem, er ikke så tæt befolket. Og al forandring giver altid anledning til uro. Folk har været vant til at leve i et stille område. Men jeg tror, vi kommer tættere på hinanden. Broen mellem Sverige og Danmark er et godt eksempel, og vi vil gøre alt for at speede processen op,« sagde kansleren.

»Resten af verden sover ikke«

Brobygning mellem lande var også temaet, da Angela Merkel senere på dagen mødte en stor og nysgerrig flok studerende på Københavns Universitet.

Med sig havde den konservative kansler et budskab om, at de fremmødte aldrig måtte stille sig tilfreds med verden, som den ser ud nu. Og at de skulle forblive nysgerrige, undersøge fremmede kulturer – og være stolte af at være europæere.

»Resten af verden sover ikke. Mange andre lande vil gerne opnå det, vi har opnået. Så vi kan kun opretholde vores levestandard, hvis vi fortsat er hurtige og innovative. Og det er op til jer, der studerer nu, at sikre det,« sagde Merkel fra talerstolen på Københavns Universitet.

»Forbliv nysgerrige på denne verden – og forstå, hvad de andre kan,« lød det fra kansleren, der også på universitetet brugte tid på at sætte to tykke streger under det gode forhold mellem Danmark og Tyskland, som hun kalder »den bedste fase i vores fælles historie«.