Første ord fra Messerschmidt: »En person må ikke stå i vejen for et parti«

Efter flere dages tavshed i sagen om muligt misbrug af EU-støtte, lyder der nu ord fra Morten Messerschmidt. Jeg har ikke bevidst forsøgt at snyde, lyder det fra DFeren.

Medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt og DF-formand Kristian Thulesen Dahl på Dansk Folkepartis årsmøde i Herning Kongrescenter i september 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skulle en tur til Polen til, før dansk presse fik Morten Messerschmidt til at bryde tavsheden.

TV 2 News har onsdag fanget hovedpersonen i sagen om Dansk Folkepartis brug af EU-støtte, som angiveligt har været uberettiget. Morten Messerschmidt befinder sig i disse dage i den polske storby Krakow til møde med Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet, Gruppen af Europæiske Konservative og Reformister (ECR), og han har siden weekenden ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Nu fastslår han over for TV 2 News, at han ikke bevidst har forsøgt at omgå EUs regler for støtte.

»Jeg kan fuldstændig afvise, at der bevidst er forsøgt at snyde med noget. Alt, hvad vi har foretaget os, har været i den bedste tro om, at det var inden for reglerne,« lyder det fra Morten Messerschmidt.

Røg ud af ledelsen

Tirsdag aften gik DF-formand Kristian Thulesen Dahl på skærmen hos både DR og TV 2 for at meddele, at Morten Messerschmidt som følge af sagen ikke længere er en del af Dansk Folkepartis ledelse.

Thulesen Dahl fastslog samtidig, at han ikke har nogen grund til at tro, at der er tale om bevidst snyd.

»Det er i hvert fald sjusk, og det er sjusk på et meget højt plan, og det hører ingen steder hjemme. Det er også derfor, der skal ryddes op i det her og ryddes op til bunds,« lød det fra DF-formanden.

Morten Messerschmidt siger til TV 2 News, at han ikke har »nogen kritiske kommentarer« til DF-toppens beslutning.

»En person må ikke stå i vejen for et parti. Og med al den virak, der er lige i øjeblikket, så synes jeg, det er en naturlig beslutning.«

Er du blevet en belastning for partiet?

»Der er ingen tvivl om, at sagen er en belastning rent mediemæssigt. Og derfor har jeg også besluttet mig for, at nu får vi set tingene godt igennem. Og når vi så har fået set tingene igennem, så skal jeg nok sige noget. Men indtil det er på plads, så vil jeg afholde mig fra at komme med mere detaljerede kommentarer,« siger Morten Messerschmidt.

Støttekroner gik til sandwich

Sagen omhandler blandt andet EU-støtte til Dansk Folkepartis sommergruppemøder i 2014 og 2015. Europa-Parlamentet udbetalte 200.000 kroner i støtte til møderne til den europæiske partialliance MELD, som Messerschmidt har været formand for, i den tro, at der var tale om to EU-konferencer.

Kristian Thulesen Dahl besluttede mandag, at alle 200.000 kroner skal betales tilbage til EU.

Samtidig er Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, blevet sat til at gennemgå alle de aktiviteter, DF har fået EU-støtte ti,l for at vurdere, om støtten har været berettiget.

Indtil videre har han fundet frem til tre sager, hvor støttekronerne skal betales tilbage til EU.

Det drejer sig om medietræning af Anders Vistisen og Morten Messerschmidt, en EU-relateret annonce i Metroxpress, hvor både Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschmidt optræder, samt mindst én bustur for DF-frivillige til Bruxelles.

Skønnet lød i den forbindelse, at i omegnen af 300.000 støttekroner skulle tilbagebetales oveni de 200.000 kroner.

Ekstra Bladet kunne desuden onsdag berette, at Morten Messerschmidt i 2013 fik støtte til det, der blev betegnet som en MELD-konference, men selv ikke konferencens hovedtaler var klar over, at der var tale om et EU-arrangement.

Til det siger Morten Messerschmidt:

»Jeg kan godt huske mødet, og jeg mener – men igen, det er jo derfor, vi skal gennemgå alle tingene – jeg mener, at det, MELD bidrog med, det var sandwich til deltagerne efterfølgende. Og det føler jeg mig ret overbevist om, at jeg har meddelt til deltagerne.«

»Men altså det er jo sådan nogle ting, vi gerne vil have lejlighed til at kigge igennem, sådan at vi kan få det fulde overblik og få det håndteret,« lyder det fra DFeren.

Har fulgt rådgivning fra MELD

Morten Messerschmidt understreger samtidig, at han i sagerne om EU-støtte har ageret på baggrund af den rådgivning, han har fået fra sekretariatet i MELD, hvor han sad som formand.

»Jeg har jo fulgt den rådgivning, jeg har fået fra MELD-kontoret. Men nu kigger vi alle ting igennem. Både de konferencer, der har været fremme, og hvad der ellers måtte være. Og når vi har det fulde overblik, drager vi en konklusion.«

Siger du dermed, at der var nogen, der rådede dig til, at det ville være i orden?

»Jeg har i hvert fald ikke foretaget mig noget, som jeg har betragtet som værende forkert. Det, synes jeg næsten, siger sig selv. Men nu får vi tingene kigget ordentligt igennem. Og så tror jeg, jeg vil vente med at kommentere mere detaljeret, til vi har det fulde overblik,« siger Morten Messerschmidt til TV 2 News.

LÆS MERE