Fødevareminister om ugegammel ældremad: »Uacceptabelt«

I kølvandet på kritikken af, at ældre i flere kommuner får serveret vakuumpakket mad, melder fødevareministeren sig nu på banen. Det er vigtigt, at ældremaden er både sund og indbydende, lyder det.

Kvalitetsmad til ældre kan betale sig. Ifølge Dan Jørgensen behøver det ikke være dyrere at satse på kvalitetsmad til ældre frem for vakuummad. Socialminister Manu Sareen (R) har allerede været ude at revse kommunerne for at levere for dårlig mad til de ældre, og nu melder fødevareminister Dan Jørgensen (S) sig også på banen i kølvandet på sidste uges historie om vakuumpakket, langtidsholdbart mad til de ældre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Pauli
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugegamle og vakuumpakkede ægge- og spegepølsemadder til landets ældre kan ikke ligefrem karakteriseres som indbydende og nærende måltider.

Sådan lyder skudsmålet fra fødevareminister Dan Jørgensen (S), der nu tager del i debatten om ugegammel ældremad, som flere kommuner er blevet kritiseret for at servere for deres ældste borgere.

»De eksempler på ældremad, som har været i medierne de seneste dage, virker ikke tillokkende,« siger Dan Jørgensen i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau og fortsætter:

»Det er vigtigt, at maden til de ældre er sund og nærende. Det er bare ikke nok. De ældre skal også have lyst til at sætte gaflen i den. Det er uacceptabelt, hvis kommunerne ikke kan tilbyde det til de ældre. Vi skal jo også huske på, at de ældre rent faktisk betaler en del af maden selv.«

For godt en uge siden kom det frem, at en række kommuner - blandt andre Faaborg-Midtfyn - serverer vakuumpakket smørrebrød, som i nogle tilfælde er tilberedt op til ni dage inden, det lander på middagsbordet hos de ældre.

Det fik socialminister Manu Sareen (R) til at kalde det »uværdigt«, at de ældre skal spise ugegamle madpakker, og Dan Jørgensen vil nu også understrege, at det i hans øjne kan betale sig for kommunerne ikke at gå på kompromis med ældremadens kvalitet.

»De ældre fortjener at få serveret et ordentligt måltid mad, og jeg er overbevist om, at det i længden er en god idé for kommunerne at prioritere kvaliteten af de ældres måltider,« siger fødevareministeren.

Dan Jørgensen pointerer samtidig, at de ældre også omfattes af hans såkaldte »madrevolution«, som han har iværksat for at blæse til kamp mod danskernes dårlige madvaner.

»Jeg har nedsat en måltidstænketank, der skal give bud på, hvordan vi styrker måltidskulturen for alle danskere. Tænketanken skal derfor også diskutere, hvordan vi forbedrer madkulturen for de ældre og komme med en række idéer til, hvordan vi forbedrer de ældres mad i fællesskab. Når tænketanken har afsluttet sit arbejde, vil jeg derfor gå i dialog med kommunerne om idéerne,« siger han.