Fødevareminister Henrik Høegh (V)

Med Henrik Høeghs udnævnelse styrkes dansk landbrugs stemme i regeringen. Det kan betyde en ny Landbrugspakke.

Den nye fødevareminister, Henrik Høegh (V) har selv dyrket landbrug siden 1977. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Henrik Høegh bliver som minister ansvarlig for fødevareministeriet i en tid hvor dansk fødevareindustri og dansk landbrug er trængt på grund af krisen.

Med den besked præsenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen foran Amalienborg sin nye fødevarminister.

LÆS OGSÅ: Se alle ministre efter Lars Løkke Rasmussens regeringsrokade

Landmanden Henrik Høegh, der fylder 58 år på torsdag, fik sig dermed en tidlig fødselsdagsgave af Løkke. Indtil i dag - tirsdag - var han venstres relativt ukendte fødevareordfører. Nu skal han afløse partifællen Eva Kjær som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Senest har han markeret sig ved, klart at støtte en hjælpepakke til landbruget, der er hårdt plaget af tårnhøj gæld. En lignende klar melding har det ikke været til at få ud af Eva Kjær.

Vil hjælpe landbruget

Netop kærligheden til landbruget er et af de tykkeste penselstrøg i billedet af Henrik Høegh. Sammen med sin kone har han drevet landbrug siden 1977 på gården Nørrehave i Fuglse på Lolland.

Og som en af landbrugets øverste har Henrik Høegh tidligere siddet som viceformand for Dansk Landbrug og været medlem af Teknologirådet og Fødevareministeriets Rådgivende Forskningsudvalg.

Valget af Høegh som minister vækker derfor glæde hos Dansk Landbrug, som i dag hedder Landbrug og Fødevarer:

- Vi får en minister som er bredt respekteret i det politiske miljø og som tilmed har det nødvendige internationale udsyn, som er afgørende for et eksportorienteret erhverv som vores.

Jeg kender Henrik Høegh som en dygtig samarbejdspartner og vi ser frem til, at han udnytter sit indgående kendskab til erhvervet til at finde løsninger på de massive udfordringer, som vi aktuelt står overfor, siger Michael Brockenhuus-Schack, formand, Landbrug & Fødevarer.

Ingen gourmetkok

Selv valgte Henrik Høegh at træde ud af Dansk Landbrug, da han i 2007 blev valgt ind i Folketinget. Han bestrider dog fortsat en række tillidsposter såsom formandskabet for erhvervsskolen CEUS i Nykøbing Falster og formandskabet for erhvervsfremmecentret Grønt Center.

Nu får Høegh det overordnede ansvar for den mad, danskerne spiser. Dermed er det ikke urelevant, at han på sin hjemmeside skriver om sig selv:
- Henrik er ingen gourmetkok, men pandekager, krebinetter og bøf med løg hører til specialerne, når Henrik endelig er i køkkenet.

C.V.:

· Født den 25. februar 1952. Vokset op i en landbrugsejendom i Pommersminde i Alsø

· Henrik Høegh har en landbrugsuddannelse bag sig og har drevet landbrug siden 1973

· Bor med sin kone Sonja og deres yngste søn, Jacob, på en gård i Nørrehave i Fuglse. Parret har herudover tre voksne børn; Anders, Line og Peter

· Medlem af Folketinget siden 2007

· Ordførerskaber for Venstre: Fødevare- og landbrugsordfører, skovordfører.

· Har tidligere siddet på posten som viceformand for Dansk Landbrug, som nu er fusioneret med Landbrugsrådet til Landbrug og Fødevarer. Henrik Høegh valgte dog at stoppe i Dansk Landbrug i november 2007, for at bruge mere tid på arbejdet som folketingskandidat.

Ved siden af det traditionelle landbrug samt arbejdet på Christiansborg, har Henrik Høegh i dag en række tillidsposter, der dækker formandskabet for: Erhvervsfremmecentret Grønt Center ved Holeby, Erhvervsskolen CEUS i Nykøbing Falster, Forædlingsstationen ”Abedfonden”.