FOA: Uanstændigt de ledige skal betale for dagpengereparation

Fagforbundet FOA mener ikke, det er rimeligt, at de ledige skal betale for reparationen af dagpengesystemet. Det er dog positivt, at Dagpengekommissionen anbefaler hurtigere genoptjening.

Det skal ikke være de ledige, der skal betale for at reparere et fejlbehæftet dagpengesystem, mener FOA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Dagpengekommissionens anbefalinger indeholder både skidt og kanel. Men det ligger helt fast, at dagpengesystemet ikke er repareret tilstrækkeligt.

Sådan lyder det fra Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA, efter kommissionens længe ventede anbefalinger søndag blev lækket til blandt andre Berlingske Nyhedsbureau.

Forbundsformanden peger på hurtigere genoptjening og en længere dagpengeperiode som en klart positiv udmelding i anbefalingerne, der officielt præsenteres mandag klokken 13.

»Det bedste ved kommissionens anbefalinger er, at ledige bliver belønnet for at tage et korterevarende arbejde. I praksis betyder det, at hvis man tager et vikariat af 14 dages varighed, bliver man belønnet med fire ugers dagpenge på sin beskæftigelseskonto,« siger Dennis Kristensen.

»Det vil betyde, de ledige i gennemsnit vil have en forlængelse på et halvt år. Det er med til at nedbringe antallet af mennesker, der falder helt ud af systemet. Man kunne dog ønske sig, at antallet af personer, der mister dagpengeretten, blev bragt endnu længere ned, men grundlæggende er det godt, at der sker noget,« siger han.

Dagpengekommissionens forslag kommer til gengæld til at koste for de nyuddannede. Dimittendsatsen skal sænkes fra 82 procent til 78 procent af de maksimale dagpenge.

Derudover vil kommissionen indføre såkaldte karensdage – to dagpengeløse dage hver tredje måned. Karensdagene skal være med til at finansiere dagpengeændringerne, men FOA mener, det er uanstændigt, at de ledige skal betale for politikernes fejltagelser.

»Punktet med karensdage er helt uacceptabelt. Politikerne bør bruge nogle af de penge, man sparede i sin tid, til at udbedre systemet, i stedet for at lade de ledige betale. Det er uanstændigt, hvis de ledige skal betale for at reparere en dagpengereform, som er bygget på forkerte forudsætninger,« siger Dennis Kristensen.

Hvis samtlige anbefalinger fra Dagpengekommissionen vedtages, skønnes det, man kan reducere antallet af ledige, der mister dagpengeretten, med 2.100 personer hvert år.

Men det er ikke godt nok, lyder det fra Dennis Kristensen, der mener, at kommissionen har været på en umulig opgave.

»Det er noget helt galt i at nedsætte en kommission til at reparere på en reform, og samtidig kræve, at man ikke må bruge flere penge. Nu kan man håbe, flere partier i Folketinget lever op til deres ord om, at de er klar til at bruge flere penge på systemet, for det er i mine øjne stadig langt fra godt nok,« siger han.