FOA: LA og K's ønske om at droppe feriepenge bygger på uvidenhed

LA og K kender ikke feriepengesystemet, når de foreslår at skrotte det, mener Dennis Kristensen.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det bygger enten på regulær uvidenhed om, hvordan arbejdsmarkedet er skruet sammen, eller direkte dumhed, når Liberal Alliance og De konservative vil afskaffe feriepenge.

Det siger Dennis Christensen, der er formand i fagforbundet FOA, der organiserer offentligt ansatte, og som har cirka 182.000 medlemmer.

Formandens udmelding kommer, efter at Jyllands-Posten skriver, at de to partier foreslår, at feriepengene skal udbetales sammen med lønnen hver måned, i stedet for at man skal indbetale 12,5 procent af sin løn til statens feriekonto hver måned.

- Jeg er stærkt overrasket over det. Det virker som om, at de ikke kender det feriepengesystem, vi har. Og det lader til, at de ikke ved, hvad de snakker om, siger han.

Dennis Kristensen kan ikke se, hvordan forslaget skulle kunne fungere i praksis, da der ikke er ens ordninger i feriepengesystemet for alle.

Han peger på, at der både er ordninger, hvor feriepengene indbetales til en feriekonto, men at en arbejdsgiverforening også kan garantere for feriepenge, hvorfor man slet ikke skal indbetale til en feriekonto. Og der er også lønmodtagere, som holder ferie med betalt løn.

- Vi har et meget mere broget og mangfoldigt feriepengesystem, end Liberal Alliance og De Konservative giver udtryk for.

- Forslaget afslører, at Liberal Alliances og De konservatives folketingsmedlemmer ved for lidt om arbejdsmarkedet, siger han.

Dennis Kristensen peger på, at der er en enorm forskel på, om man får en folketingsløn eller har en lavtlønnet deltidsansættelse i forhold til at lægge feriepenge til side.

- Hvis man er lavtlønnet, så er mulighederne for at oprette sin egen feriekonto i et pengeinstitut eller hjemme under puden betydeligt mindre, end hvis man har en meget høj løn, hvor man ikke når at få brugt lønnen hver måned, siger han.

/ritzau/