FOA dumper Koch-rapport

Carsten Koch-udvalget har ingen bud på, hvordan man hjælper de ledige, der har mistet retten til dagpenge, konstaterer FOAs næstformand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ringe løsning for de ledige.

Sådan lyder dommen fra Danmarks tredjestørste fagforbund, FOA, over Carsten Koch-udvalgets anbefalinger til en kommende reform af jobindsatsen.

»Eksperterne har haft over et år. Og siden de fik opgaven, er yderligere flere end 30.000 ledige dumpet ud af dagpengesystemet til en yderst usikker fremtid,« siger FOAs næstformand, Mona Striib, i en pressemeddelelse.

En af de største ændringer på beskæftigelsesområdet inden for de seneste år er en halvering af dagpengeperioden fra fire til to år, og det kan en reform på baggrund af ekspertudvalgets anbefalinger ikke rette op på, mener FOA-næstformanden.

»Forslagene fra eksperterne lapper de bedste steder på et halvt fungerende system. Men de afgørende forslag er desværre i forkert retning. Og der er intet, overhovedet ingenting, for de ledige, der har det værst og i disse måneder smides ud af systemerne,« siger Mona Striib.

Udvalget blev nedsat af regeringen for et år siden med tidligere skatteminister Carsten Koch i spidsen, og de 39 anbefalinger, der blev offentliggjort tirsdag formiddag, ventes at danne grundlag for en kommende reform af beskæftigelsesområdet.

Udvalget anbefaler blandt andet, at kommunerne får en større rolle i beskæftigelsesindsatsen på bekostning af a-kasserne, og at de ledige mødes med en mere individuel indsats. Men især førstnævnte får skarp kritik fra FOA.

»Det værste forslag fra de såkaldte eksperter er det om, at kommunerne nu skal have et klart hovedansvar for de ledige. Jeg tiltror kommunerne de bedste intentioner, og nogle steder bliver initiativerne måske endda bedre end i dag. Men det, at kommunerne nu får mulighed for at skrue op og ned for indsatsen, vil med stor sikkerhed betyde en risiko for en klart ringere indsats, en dårligere retssikkerhed og flere kontrolforanstaltninger for de ledige,« siger Mona Striib.

Regeringen vil nu gå i dialog med arbejdsmarkedets parter om Koch-rappAorten for herefter at fremlægge sit reformudspil. FOA-næstformanden understreger, at hun håber, at hendes fagforbund bliver inviteret til »et reelt forhandlingsforløb«.