FN: EU må tage ansvar og fordele flygtninge

Det er på tide, at de europæiske lande forstår, hvor uholdbar flygtningesituationen er, siger UNHCR. Vi bliver nødt til at samarbejde om en løsning og handle mere humant, lyder det.

»Vi kan ikke afskrække folk fra at flygte for deres liv, og de har ret til at søge asyl i Europa,« lyder det fra UNHCR. Fold sammen
Læs mere
Foto: ATTILA KISBENEDEK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europæiske lande afspærrer grænser, bygger hegn og nægter at tage imod flere flygtninge.

Tusindvis af mennesker slutter sig dagligt til strømmen af folk på flugt i Europa, og særligt nogle lande mærker presset. Fra FN lyder det, at EU-landene skal være bedre til at arbejde sammen i stedet for at sætte forsvarsparaderne op. Flygtningene skal fordeles mere ligeligt, så ingen lande skal stå alene.

»Vi er nødt til at distribuere ansvaret mere bredt inden for Europa, fordi et system, hvor to EU-lande med stærke asylsystemer - Tyskland og Sverige - tager størstedelen af alle flygtninge, er simpelthen ikke holdbart,« siger Melissa Fleming, talskvinde for FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

I Danmark mener et stort flertal i Folketinget, at vi suverænt selv skal bestemme reglerne på det asylpolitiske område. Men det er ikke løsningen på flygtningeproblemet, hvis man spørger UNHCR.

Hos FN forstår man, at Europa ikke var forberedte på at håndtere krisen kollektivt, men påpeger, at de lande, der var forberedte, ikke længere selv kan klare det forsat stigende pres. Et pres, vi ikke kan vende ryggen til, fortæller Melissa Fleming.

»Vi kan ikke afskrække folk fra at flygte for deres liv, og de har ret til at søge asyl i Europa. Spørgsmålet er, hvor humant de bliver behandlet. Grænsehegn og afvisninger er ikke løsningen. Det vil kun øge antallet af mennesker med behov for beskyttelse at blive udsat for usikkerhed, udnyttelse og misbrug,« siger hun.

En ny måling viser, at over halvdelen af den danske befolkning er åbne overfor at indføre en fælles europæisk asylpolitik, men et flertal i Folketinget er endnu imod. Hos regeringspartiet Venstre udelukker man fuldstændigt en fælles asylpolitik, men er åbne over for et samarbejde.

»Vi går ikke ind for, at Bruxelles skal have kompetencer til at fordele asylansøgere rundt i Europa. Det er vi stærkt imod, da det er et nationalt spørgsmål. Bruxelles skal hverken sende eller tage asylansøgere fra Danmark, uden at vi er blevet spurgt,« siger udlændingeordfører Marcus Knuth (V).

Hos FN står man klar til at bistå EU i at etablere en mekanisme, hvorpå man kan fordele flygtninge på tværs af landende. Dertil lyder der fra Melissa Fleming en klar opfordring:

»Hvis internationale magter ikke er i stand til at stoppe konflikter og forfølgelserne, der driver så mange mennesker fra deres hjem, er det mindste de kan gøre at hjælpe ofrene.«