Flyvende SF-mandater udligner partistørrelser

Med tre partimedlemmers afgang er SF skrumpet til Enhedslisten-størrelse, mens Socialdemokraterne nu er lige så stort et parti som Venstre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den står 47-47 i mandatkampen mellem Venstre og Socialdemokraterne, efter Ole Sohn (S) tirsdag forlod SF og meldte sig under fanerne hos statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

»SF har valgt at slå ind på en ny kurs, og det var ikke det, jeg gik til valg på. Jeg var med til at stå bag dannelsen af den her regering, og jeg har været med til at udarbejde regeringsgrundlaget. Det føler jeg ansvar for og vil godt føre til ende i den her valgperiode,« siger Ole Sohn, der er blevet optaget i den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Her kommer han til at sidde ved siden af sin gamle SF-kollega Astrid Krag (S), der også skiftede parti, da SF i sidste uge trådte ud af regeringen på grund af uenigheder om salget af DONG-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Den afgående SF-formand, Annette Vilhelmsen (SF), er ikke overrasket over Sohns partiskifte, men synes, det er ærgerligt, at den garvede SFer har forladt partiet.

»På den anden side har jeg det også sådan, at nu synes jeg, vi skal koncentrere os om de SFere, der er i SF og har lyst til at være med til at bygge SF op igen,« siger Vilhelmsen.

Den tidligere miljøminister Ida Auken (R) forlod også partiet i sidste uge til fordel for de Radikale. Sohn, Krag og Aukens farvel til SF betyder, at partiet går fra 15 til 12 mandater og dermed er på størrelse med Enhedslisten.

De mange partiskift får Pia Olsen Dyhr (SF) til at komme med en opfordring til sine partifæller:

»Jeg skal ikke være moralens vogter. Jeg kommer aldrig til at gå fra SF på den måde. Jeg synes, man skal tænke sig rigtig godt om, når man får vælgernes opbakning, og at man bruger den efterfølgende til at lave SF-politik,« siger Dyhr, der er favorit til at overtage formandsposten i SF efter Annette Vilhelmsen, som går af på et ekstraordinært landsmøde til marts.

Den tidligere trafikminister har dog endnu ikke meldt sit kandidatur. Det samme kan siges om SFs skatteordfører, Trine Pertou Mach (SF), der trods forlydender om det modsatte ikke ønsker at stille op til formandsopgøret i partiet.

»Jeg er ikke interesseret i at være formand for SF. Jeg vil gerne have en formand, som kan samle partiet, og jeg kan noterer mig, at der i hvert fald er en kant i SF, som ikke ser venstrefløjen som dem, der skal sidde på formandsposten,« lød det fra Trine Pertou Mach inden SFs gruppemøde tirsdag.

Hermed henviser hun formentlig til de midtersøgende kræfter i partiet, som ønsker at fortsætte den linje, som tidligere SF-leder Villy Søvndal lagde for partiet med regeringsdeltagelse og større kompromisvilje i forhandlingerne.

Lisbeth Bech Poulsen (SF), der forlod posten som politisk ordfører og finansordfører i protest mod regeringens salg af DONG-aktier til Goldman Sachs, »regner ikke med«, at der er flere SFere, der smutter.

Hvordan kan du være sikker på det?

»Det kan jeg heller ikke,« siger Bech Poulsen.