Flyt kommune og spar 43.000 i skat

Der er stor forskel på de kommunale indkomstskatter. Se her, hvor du skal flytte hen, hvis du vil slippe billigst.

Hvis en gennemsnitlig dansk familie med to børn flytter fra Langeland til Rudersdal kan de slippe 43.000 kr. billigere i indkomstskat - årligt. Her en af de mange villaer på Skondsborg Strandvej, der har egen badebro - midt i Rudersdal kommune. Foto: Linda Kastrup.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan være gode grunde til at flytte kommune. I hvert fald hvis du vil spare penge i indkomstskat.

Det viser en ny opgørelse fra Berlingske Kommuneindeks, der bygger på data fra samtlige 98 kommuner i Danmark.

Ifølge indekset har Rudersdal Kommune landets absolut laveste kommunale indkomstskat. Kun 22,7 procent af indkomsten må borgerne aflevere til kommunekassen. I den anden ende af skalaen ligger Langeland. For hver krone borgerne tjener, skal de aflevere hele 27,8 øre til kommunekassen. Med andre ord er der 5,1 procentpoint til forskel. 

Den gennemsnitlige indkomstskat for samtlige af landets 98 kommuner er 24,9 procent.

Det er kommunerne selv, der fastlægger deres skattesats, men på grund af skattestoppet, må en kommune kun hæve skatten, hvis en anden kommune samtidig sænker sin. På trods af dette system, er der altså ganske stor forskel på, hvor meget skat kommunerne opkræver på tværs af landet.

Ifølge Danmarks Statistik har et gennemsnitligt par med to børn en årlig indkomst på i alt 857.900 kr. Hvis man tager udgangspunkt i dette indtægtsgrundlag, vil familien i Rudersdal betale 195.000 kr. i indkomstskat, mens det tilsvarende beløb på Langeland er 238.500. Forskellen på skattebetalingen i Rudersdal og Langeland er dermed mere end 43.000 kr. årligt.

Har man endnu større årlig indkomst er der naturligvis endnu flere penge at spare ved at flytte til Rudersdal.

Til gengæld kan der naturligvis være ekstra omkostninger til valg af bolig i nogle af de nordsjællandske kommuner samt andre udgifter.
Og der er ikke taget højde for grundskyld og ejendomsskatter, som naturligvis bør medregnes, hvis man vil have det fulde billede af skatterne i alle kommunerne.

Det er i øvrigt kommunerne nord for hovedstaden, der generelt har landets laveste indkomstskatter. Disse kommuner har råd til den lave skattesats, fordi den gennemsnitlige indkomst i dette område er højere. Derfor kan kommunerne opnå et tilstrækkeligt indtægtsniveau med en lav skatteprocent.

De højeste skattesatser finder man i en række udkantskommuner. Det er der forskellige forklaringer på. I visse kommuner har man taget en beslutning om at have et højt serviceniveau på skoler, idrætsanlæg, ældrepleje og så videre, som skal finansieres gennem en højere indkomstskat. En anden forklaring er, at nogle kommuner ganske enkelt har så lille et indtægtsgrundlag, at de er nødsaget til at have en høj indkomstskat for at finansiere den kommunale service.

Se hele Berlingske Kommuneindeks her.