Flygtningestramning rammer børn

Det er især flygtningebørn, som rammes af den forhenværende SR-regerings stramninger af asylreglerne, der blev gennemført sidste år.

Asylstramningerne berører specielt børn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stramningen af asylreglerne, som blev gennemført sidste år af den daværende SR-regering, rammer især børn, skriver Information.

En aktindsigt, som avisen har fået hos Udlændingestyrelsen, viser, at mindreårige børn og unge udgør 40 procent af modtagerne af den såkaldte midlertidige beskyttelsesstatus, selv om de kun udgør 18 procent af den samlede gruppe, der fik asyl i samme periode.

Den midlertidige beskyttelsesstatus kommer af SR-regeringens lovændring, der betyder, at asylansøgere, som ikke er individuelt forfulgte, men flygter fra krig eller krigslignende situationer, kun kan få ophold i ét år, hvorefter deres sag skal undersøges igen.

Det er ingen overraskelse, at stramningerne især rammer børn, mener Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder.

»Forklaringen ligger i, at både enlige mænd og samlede familier, hvor manden også er med, altovervejende får konventionsstatus. Det gør de, fordi militærnægtere traditionelt set er omfattet af Flygtningekonventionen,« siger han til Information med henvisning til, at syriske mænd i den værnepligtige alder vurderes som personligt forfulgte.

Som loven nu er udformet, er det en logisk konsekvens, at stramningerne især rammer alle dem, som ikke er unge mænd, forklarer Thomas Gammeltoft-Hansen.

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen (S), mener ikke, at der aktuelt er behov for at ændre på reglerne.