Flygtninges længere ventetid på familien kan være ødelæggende

Advokat Marianne Vølund kan tydeligt mærke desperationen hos de syriske flygtninge, hun hjælper med at søge om familiesammenføring, efter at Udlændingestyrelsen har forlænget sagsbehandlingstiden. En af dem er 14-årige Alaa, som snart ikke kan holde til at vente længere på at få sine forældre og lillebror fra Syrien til Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For 14-årige Alaa er ventetiden ved at være ulidelig.

Den unge, syriske dreng rejste fra sin mor, far og lillebror for halvandet år siden med kurs mod Danmark for at søge om asyl og efterfølgende om familiesammenføring, så den lille familie kunne etablere en ny og tryggere tilværelse. Langt væk fra den krigshærgede hverdag, der er i virkelighed for dem i Syriens hovedstad, Damaskus.

Alaa rejste med bil og fly gennem både Libanon, Algeriet og Tunesien, inden han kom til Libyen, hvor han begav sig ud på den livsfarlige rute over Middelhavet til Italien om bord på en faldefærdig fiskerbåd. I Italien betalte han menneskesmuglere for at køre ham med bil til Danmark, hvor han ankom 22. september 2014 efter knap tre ugers rejse.

Alaa befinder sig nu på sikker grund i Danmark, men han ved ikke, hvornår han får sin familie at se. Hans ansøgning om familiesammenføring er ved at blive behandlet, men han har netop fået at vide, at han kommer til at vente længere, end han havde regnet med.

Som Berlingske har beskrevet søndag, har det voldsomme pres på det danske asylsystem betydet, at Udlændingestyrelsen i februar så sig nødsaget til at ændre markant på de såkaldte servicemål, der angiver, hvor lang tid sagsbehandlingen af en ansøgning om familiesammenføring maksimalt må tage. I dag er målet fem måneder, men det er nu blevet sat op til ti - altså en fordobling.

Den forlængede sagsbehandlingstid rammer også igangværende sager, og derfor modtog Alaa 8. marts 2016 et nedslående brev, som Berlingske har fået lov til at bringe.

»Du har søgt om, at din familie får ophold hos dig i Danmark. Udlændingestyrelsen skrev i oktober 2015 til dig, at vi forventede at kunne afgøre sagen senest ved udgangen af januar 2016. Det er desværre ikke muligt for os at træffe afgørelse i din sag endnu,« skriver styrelsen i brevet og forklarer, at det ekstraordinært store antal asylansøgere, der kom til Danmark sidste år, har sat systemet under pres:

»Det betyder også, at sagsbehandlingstiden for familiesammenføringssager er blevet forlænget. Vi forventer at træffe afgørelse i din sag inden udgangen af april 2016.«

Her er brevet fra Udlændingestyrelsen i sin fulde længde:

Alaa skal altså regne med at vente tre måneder længere på at få sin sag afgjort og få at vide, om han kan få lov til at bringe sin familie til Danmark. Han bor lige nu i Faxe sammen med sin onkel, der også er kommet til Danmark fra Syrien.

Depressiv og destruktiv

Udlændingestyrelsen gik i gang med behandlingen af Alaas ansøgning om familiesammenføring i oktober 2015. Her blev sagen nemlig betragtet som »fuldt oplyst«, hvilket betyder, at styrelsen havde modtaget alle de relevante oplysninger og derfor kunne gå i gang med sagsbehandlingen. I den forbindelse fik Alaa i et brev besked om, at, Udlændingestyrelsen »forventer at kunne afgøre din sag senest ved udgangen af januar 2016«.

Det første brev, hvor Alaa fik at vide, at Udlændingestyrelsen regnede med at afgøre hans sag i januar 2016:

Allerede dengang påvirkede ventetiden den 14-årige dreng, fortæller advokat Marianne Vølund, der sidder i bestyrelsen for Foreningen af Udlændingeretsadvokater, og beskæftiger sig med udlændingesager. Hun har hjulpet Alaa og adskillige andre syrere med at søge om familiesammenføring, og hun er bange for, at Alaas tilstand forværres yderligere, nu hvor han har fået besked om, at det tager længere tid at behandle sagen.

»Han har det rigtig dårligt. Han kan ikke koncentrere sig om at gå i skole, han har ikke lyst til at se nogen mennesker, og han har det bare generelt rigtig svært. Han føler også en enorm skyldfølelse over for sine forældre, fordi han hele tiden må fortælle dem, at han stadig venter på at få sagen afgjort,« siger Marianne Vølund.

Hun har nu formuleret et brev, som hun inden længe vil sende til Udlændingestyrelsen, hvor hun redegør for Alaas mentale tilstand på baggrund af en psykologerklæring. Berlingske har fået lov til at citere fra dele af brevet:

»Han bliver gradvist mere depressiv og destruktiv i tankerne, og han udøver selvskadende adfærd i form af cutting i armen. Det er psykologens vurdering, at Alaa kan risikere at få varige psykiske mén, hvis der ikke sker en snarlig og markant forandring i hans livsbetingelser,« skriver Marianne Vølund.

Psykologerklæringen er skrevet, inden Alaa fik at vide, at han skal vente længere tid på sin familie, og Marianne Vølund gør opmærksom på sin bekymring om, at hans tilstand forværres.

»Denne 14-årige drengs tilstand er så alvorlig, at det ikke længere er forsvarligt med yderligere ventetid, og jeg skal anmode om, at sagen på trods af de mange sager i Udlændingestyrelsen tages foran andre sager,« skriver hun i brevet.

Flygtninge ringer i panik

Berlingske har været i kontakt med Alaas onkel, som fortæller, at Alaa stadig er ked af det og ikke har lyst til at forlade det værelse, hvor de to bor. Onklen forklarer, at Alaa godt kan forstå, at der kommer mange mennesker til Danmark, og at det derfor tager længere tid at behandle sagerne, men han kan snart ikke holde ud at vente længere.

Og det er ikke kun Alaa, der tynges af en ulidelig ventetid. Marianne Vølund har været inde over omkring 40 ansøgninger om familiesammenføring, og da Udlændingestyrelsen begyndte at sende breve ud om den længere ventetid, blev hun kontaktet af adskillige flygtninge.

»De ringede og var helt desperate, fordi de nu skulle vente endnu længere tid. Mange af dem går fuldstændig i panik. Det er helt ødelæggende for deres hverdag i Danmark, for de kan ikke koncentrere sig om at lære dansk, gå i skole eller på arbejde,« fortæller hun.

Både Red Barnet, Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp slår i søndagens Berlingske alarm over de længere sagsbehandlingstider og melder om, at det er ødelæggende for integrationen. I sidste ende kan det desuden blive et spørgsmål om liv eller død, hvis en flygtnings familiemedlemmer skal opholde sig længere tid i et krigsområde, lyder advarslen.

Samme oplevelse har Marianne Vølund, når hun taler med de flygtninge, hun hjælper.

»Det er klart, at hvis man har en konstant frygt for, om den næste bombe rammer ens families hus i Syrien, så går det voldsomt ud over integrationen,« siger hun.

Minister: En nødvendig beslutning

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har over for Berlingske fastslået, at det har været »en nødvendig beslutning« at fordoble sagsbehandlingstiden på grund af det høje antal asylansøgere.

Udlændingestyrelsen er i gang med at ansætte nye medarbejdere, men det ekstra mandskab skal primært bruges til at behandle asylsager - ikke til familiesammenføringssager. Og det er en rigtig prioritering, siger Inger Støjberg i søndagens Berlingske:

»Det er klart, at det fylder rigtigt meget i de her menneskers hverdag, hvornår de kan få deres familie hertil. Men det er nu engang også sådan, at vi skal kunne følge med og få tingene til at hænge sammen.«

Berlingske har valgt kun at omtale Alaa ved fornavn af hensyn til ham og hans sag. Vi har fået tilladelse til at fortælle hans historie af hans onkel og advokat Marianne Vølund. Marianne Vølund har desuden givet Berlingske tilladelse til at bringe brevene fra Udlændingestyrelsen. Her har vi sløret oplysninger, der kan identificere Alaa.