Flygtningefamilier får færre penge end først antaget

Flygtningefamilier med børn får færre penge at leve for, end regeringens beregninger viste før sommerferien. Det skyldes, at nytilkomne familier først har ret til den fulde børnecheck efter to år.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver markant færre penge til mad, medicin og andre udgifter for nytilkomne familier med børn, end regeringens beregninger viste før sommerferien.

Det skyldes, at Udlændinge- og Integrationsministeriet i første omgang ikke havde medregnet, at flygtningefamilier først har ret til børnecheckens fulde beløb efter to år i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Før sommerferien viste beregninger, at en enlig med to børn ville få 11.900 kroner om måneden, når skat og boligudgifter var betalt. Det beløb falder nu til 5.400 kroner om måneden i det første halve år - og først derefter optjener man gradvist ret til børnechecken.

Årsagen, til at børnechecken ikke indgik i de første beregninger, er, at den indgår i et lovforslag, som hører under Skatteministeriet, forklarer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V):

»Et liv på integrationsydelse bliver ikke et liv i sus og dus. Det er heller ikke meningen. Vi ønsker at reducere ydelserne for at få styr på tilstrømningen og for at skabe et større incitament til at deltage på arbejdsmarkedet,« siger hun til Jyllands-Posten.

Både Enhedslisten og de Radikale langer dog hårdt ud efter regeringens måde at lave beregninger på.

De Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen (R), kalder det »uværdigt« at skulle leve for 5.400 kroner om måneden, mens Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), siger til avisen, at hun mener, det er »lusket« at lægge tal frem, hvor ministeriet ikke medregner det nye optjeningsprincip på børnepenge.