Flygtninge »snyder og bedrager« påstod den tidligere regering: Nye tal fortæller en anden historie

Udlændingemyndighederne har undersøgt 857 syriske flygtningesager for, om syrerne har snydt med deres nationalitet. Det har ikke været tilfældet i en eneste sag, lyder det i et nyt folketingssvar. Tallene viser, at den tidligere regering kørte »hetz« mod flygtninge, lyder det fra Enhedslisten

Der kom tusindvis af flygtninge til Danmark i 2015 og 2016. Størstedelen sagde, at de var syrere. Men var de nu også det, spurgte den tidligere regering og DF. Det skulle en stor stikprøvekontrol undersøge, og resultatet glæder Enhedslisten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Inger Støjberg har sagt det, og det har Martin Henriksen også ved flere lejligheder: Flygtninge snyder.

Der har da også været flere eksempler på, at flygtninge har løjet sig yngre eller til en anden nationalitet med henblik på at få asyl i Danmark.

Blandt andet derfor vedtog den tidligere regering og Dansk Folkeparti med finansloven for 2018 at igangsætte en omfattende kontrol af, om der var foregået snyd blandt de mange tusinde syriske flygtninge, der kom til Danmark i 2015 og 2016.

Mistanken var, at flygtninge foregav at være syrere, da borgerkrigen i Syren gav dem lettere adgang til Danmark.

Men en undersøgelse af 857 syriske flygtningesager viser, at Udlændingestyrelsen ikke i et eneste tilfælde har inddraget opholdstilladelsen på baggrund af svig. Alle sager er gennemgået manuelt, hvilket har kostet 23 millioner kroner at gennemføre.

Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, er glad for stikprøvekontrollens resultat. Men hun bruger den også som som løftestang for en kritik af den tidligere regering.

»Den kontrol var en del af den tidligere regerings hetz imod flygtninge, men stikprøven viste bare, at der ikke var noget at komme efter. Jeg har aldrig haft indtryk af, at folk snyder, og den antagelse har jeg jo haft ret i,« siger Rosa Lund.

Peter Skaarup, gruppeformand, Dansk Folkeparti

»Det er helt oplagt, at man spørger sig selv, om disse mennesker kommer fra Syrien, når alene krigen i Syrien har givet opholdstilladelse.«


Tesfaye: Det var et ærligt forsøg på at styrke kontrollen

Der skulle oprindeligt været lavet stikprøvekontroller af i alt 1.200 asyltilladelser givet til syriske flygtninge, men udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) stopper nu projektet.

»Jeg mener derfor ikke, at indsatsen står helt mål med det i sin tid forventede,« skriver han i et svar til Folketinget.

Han bakker dog ikke Rosa Lunds kritik af den tidligere regering op.

»Mulighederne for at fuske med dokumenter og ansøgninger udvikler sig hele tiden. Det kræver, at myndighederne også forbedrer deres kontrol. Derfor vil jeg ikke kritisere dette initiativ fra den gamle regering. Det var et ærligt forsøg på at styrke kontrollen,« skriver han i et svar til Berlingske, hvor han åbner for nye måder at undersøge, om flygtninge snyder.

Det var efter Dansk Folkepartis ønske, at stikprøvekontrollen blev en del af finansloven. Men partiets gruppeformand Peter Skaarup, der var med i forhandlingerne, siger, at det »ikke var et stort ønske«.

»Men jeg synes, at det er godt, at det blev tjekket, og jeg tænker, at det er rigtigt godt, hvis det er rigtigt, at der ikke er nogle af de syriske flygtninge, der har givet forkerte oplysninger,« siger Peter Skaarup.

Svært for Flygtninge at snyde om nationalitet

Rosa Lund ser kontrollen som et udtryk for den tidligere regering og Dansk Folkepartis »hetz« imod flygtninge. Hvad vil du sige til det?

»Den må hun længere ud på landet med. Det er helt oplagt, at man spørger sig selv, om disse mennesker kommer fra Syrien, når alene krigen i Syrien har givet opholdstilladelse. De oplysninger skal man jo kunne stole på,« siger Peter Skaarup.

Ifølge professor mso Thomas Gammeltoft-Hansen, der forsker i flygtningeret og migration, tyder stikprøvekontrollen på, at der ikke har været et generelt problem med snyd blandt de syriske flygtninge. Han påpeger dog også, at syrerne ikke nødvendigvis har fundet Danmark som et særligt attraktivt sted at søge asyl, og derfor kan incitamentet til at snyde være mindre.

»Mange syriske flygtninge i Danmark fik en særlig form for midlertidig asyl med kortere opholdstilladelse og mere begrænsede rettigheder i forhold til eksempelvis familiesammenføring. Selvom sandsynligheden for at få asyl er høj som syrer, er det ikke nødvendigvis attraktivt at lyve om,« er vurderingen fra Thomas Gammeltoft-Hansen.

Han henviser også til, at det er ret svært at snyde udlændingemyndighederne.

»Eksperter kan udføre sprogtest, der analyserer personers accent og sætningskonstruktioner, og man spørger tilsvarende ind til detaljerede forhold omkring asylansøgerens påståede hjemby, om de kan redegøre for landemærker, indkøbspriser med videre. Det er med andre ord ikke nemt at lyve om.«