Fløjpartier efterspørger bedre debattone

Det er ikke overraskende, når otte ud af ti danskere ønsker en mere respektfuld debattone mellem politikerne, mener Liberal Alliance og Alternativet. Vi bør tale mere politik, lyder det fra to kandidater.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er behov for at debattere politik i en mere konstruktiv - og knap så skinger - tone.

Det mener både Liberal Alliances gruppeformand, Simon Emil Ammitzbøll (LA), og folketingskandidat Rasmus Nordqvist fra Alternativet, der ikke finder det overraskende, at otte ud af ti danskere ifølge en Wilke-undersøgelse i Jyllands-Posten savner gensidig respekt i debattonen hos politikerne.

»Jeg er meget enig med danskerne. Jeg synes, at vi politikere i større grad bør tale om vores egen politik i stedet for at bruge alt for meget tid på at nedgøre de andres,« siger Simon Emil Ammitzbøll, der mener, at Liberal Alliance har haft skærpet fokus på netop debattonen i valgkampen:

»Det kan godt være, at der har været en smutter i gang imellem, men vi har faktisk gjort os rigtigt umage for at tale om det, vi selv vil. Vi har også opfordret folk til at gøre os opmærksomme på, hvis de synes, vi går over stregen, så vi holder os på måtten.«

I det nyopstillede parti Alternativet opererer partiets kandidater ud fra seks debatdogmer, som netop skal forhindre udenomssnak, selvpromovering og mudderkastning. Å-kandidaten Rasmus Nordqvist undrer sig over, at tonen ikke er bedre mellem politikerne.

»Vi går jo alle sammen ind i det her, fordi vi mener, at samfundet skal være bedre, end det er i dag. Vi kan så være uenige om, hvilken retning vi skal gå i, og det er jo der, de politiske uenigheder kommer. Men det gør jo ikke, at vi behøver at være disrespektfulde over for andre med andre løsninger end os selv,« siger han og uddyber:

»Men det er en af grundene til, at vi i Alternativet arbejder ud fra en række dogmer, der skal sikre, at vi holder os til vores egen politik, og lade være at skyde på de andres.«

Begge kandidater erkender dog, at det under visse omstændigheder kan være særligt udfordrende at holde sig til den saglige tone.

»Det bliver udfordrende, når man er i en debat, og der kommer en lidt ophidset stemning, hvor der bliver kastet om sig med beskyldninger. Så er det jo, man også selv kan komme til at falde i,« siger Rasmus Nordqvist.

Scenariet kan Simon Emil Ammitzbøll genkende.

»Hvis der er nogen, der står og siger noget fejlagtigt om ens politik, så kan det være svært. Eller hvis man ikke får ordet i meget lang tid, så kan det være svært at holde sig i skindet,« siger han.

»Men jeg tror faktisk, at vælgerne vil får mere ud af, hvis der i større grad var tale om en meningsudveksling. Nogle gange får man nærmest det indtryk, at nogle politikere tænker, at hvis de andre ikke får lov til at komme af med deres budskab, så kan det være, at der ikke er så mange, der stemmer på dem,« siger LA-ordføreren.