Flest danskere tror på Mette Frederiksens udlændingepolitik

S-ledelsen står stærkere end Venstre, når det handler om udlændinge-, flygtninge- og retspolitik.

Efter at Socialdemokraterne i årtier har mistet tusinder af vælgere, der har ment, at partiet har ført en for slap udlændinge- og retspolitik, er det en afgørende sejr for S-ledelsen, at flest vælgere foretrækker Mette Frederiksens kurs. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når S-ledelsen nærlæser Gallups nye præsidentmåling, der blotlægger det politiske og personlige styrkeforhold mellem Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S), vil to områder vække jubel.

Går man ned i tallene, kan man se, at flest i målingen siger, at S-formanden har den bedste udlændinge- og flygtningepolitik samt den bedste retspolitik. Der er dog kun tale om en marginal føring: 26 procent af vælgerne foretrækker Socialdemokraternes udlændinge- og flygtningepolitik, mens 25 procent hælder mod Løkke. 22 procent af vælgerne er ligeledes mest positive over for den socialdemokratiske retspolitik, mens 19 procent foretrækker Løkkes linje.

Forskellene er små, og med den statiske usikkerhed på en sådan undersøgelse in mente er der tæt på at være tale om dødt løb. Men tag ikke fejl: Efter at Socialdemokraterne i årtier har mistet tusinder af vælgere, der har ment, at partiet har ført en for slap udlændinge- og retspolitik, er det en afgørende sejr for S-ledelsen, at flest vælgere foretrækker Mette Frederiksens kurs.

Skiftet har været undervejs et stykke tid, men i løbet af de seneste måneder har S-ledelsen tydeligvis valgt at lægge ekstra tryk på partiets nye position.

Opsigtsvækkende kronik

I sine første taler og tiltrædelsesinterview gjorde Mette Frederiksen det klart, at en ukontrollabel tilstrømning af flygtninge og immigranter ville kunne underminere det danske velfærdssamfund.

Kort før jul fulgte næstkommanderende Henrik Sass Larsen op med en opsigtsvækkende kronik, hvor han konstaterede, at Socialdemokraterne »vil gøre alt, hvad vi kan, for at begrænse antallet af ikke-vestlige flygtninge og indvandrere, der kommer her til landet«.

For få dage siden offentliggjorde tre socialdemokrater – Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen, folketingsmedlem Peter Hummelgaard og debattøren Kasper Fogh Hansen – en ny kronik i Politiken, hvor de blandt andet skrev:

»Vi var i det 20. århundrede et bolværk mod både fascisme og kommunisme. Når Mette Frederiksen vender sig imod hadprædikanter og taler om, at der i den formørkede og radikaliserede islamisme er en fjende, vi ikke kan tolerere i vores samfund, taler hun fra bunden af den socialdemokratiske selvforståelse.«

I kronikken tager de kraftigt til genmæle mod anklagen om, at partiets strammer-linje først og fremmest er taktisk bestemt og et udtryk for, at S-ledelsen frygter Dansk Folkepartis himmelflugt.

Kaster vi et blik på meningsmålingerne, tyder meget på, at S-ledelsen med sin nye linje er kommet i større samklang med vælgerne, og dermed bliver Lars Løkke Rasmussen sat under endnu hårdere pres, når han skal navigere sig frem gennem den svært håndterbare immigrant- og flygtningekrise.

At Socialdemokraterne har foretaget så bastante stramninger af udlændinge- og asylpolitikken, er dog ikke uden risici. I takt med at partiet har skærpet linjen, er afstanden mellem Socialdemokraterne og de øvrige partier i rød blok vokset til en veritabel afgrund. Denne voldsomme interne uenighed i rød blok vil Løkke og blå blok senere kunne bruge til at rejse alvorlig tvivl om den udlændinge- og retspolitik, som Mette Frederiksen i praksis vil kunne føre fra Stats­ministeriet, hvis hun vinder næste valg.

Her kommer Mette Frederiksen til at stå over for en enorm udfordring.