Flertallet vakler bag offentlighedslov

Oppositionen og LA er stået af, og hverken DF eller KD lover at stemme regeringens forslag til en ny offentlighedslov hjem.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen ser ud til at styre mod et nederlag i Folketingssalen i sagen om en revision af den såkaldte offentlighedslov. Eksperter og mediebranchen har i månedsvis kæmpet imod det lovforslag, som blev fremsat i Folketingssalen i onsdags, og nu ser det ud til, at flertallet er ved at smuldre bag regeringens forslag, som vil lukke markant af for pressens og offentlighedens mulighed for at se ministrene i kortene.

»Som jeg ser det lovforslag, så er det fuldstændig uacceptabelt,« siger Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup, der har opbakning fra de Radikale og SF.

Det er især muligheden for at søge aktindsigt i ministerierne, der bekymrer oppositionen. Ifølge forslagets §24 skal det nemlig ikke længere være muligt at få indsigt i de akter, der omhandler ministerbetjeningen, og det er så bred en formulering, at der er frygt for, at snart sagt alt kan gemmes under den hat.

»Den ene skandale efter den anden ruller hen over avisforsiderne, og man ved, at de kun kommer frem, fordi journalisterne har haft mulighed for aktindsigt. I den situation kan man godt blive meget betænkelig ved, hvad det er, regeringen har gang i. Selvom vi måske vinder næste valg, så er det ikke rimeligt, hvis man ikke i et demokrati kan se magthaverne over skuldrene,« siger Karen Hækkerup, der forudser, at forslaget aldrig bliver vedtaget.

Hos SF kalder Meta Fuglsang også regeringens forslag »uacceptabelt«. og hos de Radikale siger retsordfører Lone Dybkjær, at en eventuel ny rød regering må lave loven om, hvis den bliver vedtaget.

»Vi har brug for offentlighed til at se en reel flertalsregering i kortene. Der er langt mere lukket nu end tidligere, og det er ikke tidspunktet at indskrænke tingene,« siger Lone Dybkjær, der peger på store sager som privathospitalssagen og sagen om vildledning i Udlændingeservice, der ikke ville være kommet frem, hvis den nye lov allerede var trådt i kraft.

Vennerne kritiske

Regeringen er altså afhængig af enten Liberal Alliance eller kristendemokraten Per Ørum for at få 90 mandater, men det bliver svært.

»Vi stemmer ikke for,« siger Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll, og Per Ørum forbeholder sig kritisk.

»Det ser ud til at være i modstrid med regeringens principper om ytringsfrihed og åbenhed. Jeg vil vente med at forholde mig endelig til det,« siger Per Ørum, der ligesom den øvrige opposition advarer imod at lukke for meget af for offentligheden.

Også Dansk Folkeparti stiller sig tøvende.

»Vi står fuldstændig frit i den sag, og har hverken sagt ja eller nej til regerings forslag. Det er et af de forslag, hvor det ville være sundt og godt med et bredt flertal. Og ingen kan være interesseret i at der opstilles en magtbrynje,« siger Dansk Folkepartis Peter Skaarup.