Flertallet bag politikeres lønhop vakler

K afventer et samlet udspil om politikernes løn fra Vederlagskommissionen, før de stemmer for lønstigningerne.

Læs mere
Fold sammen

København: Det er ikke længere selvsagt, at De Konservative stemmer for ændringerne i politikernes løn- og pensionsforhold. Det fortæller kilder i partiet til Ritzau.

De Konservative vil nemlig se et samlet udspil fra den såkaldte Vederlagskommission, før man tager stilling. Man vil holde øje med, om lønstigningerne er en del af en oprydning, der også ser på skævheder omkring pensionsregler og det skattefri omkostningstillæg.

De Konservatives udmelding betyder derfor, at der ikke længere er et automatisk flertal for kommissions ændringsforslag.

SF har taget afstand fra kommissionens beregninger, selv om begge partier aftalte med Venstre, De Radikale og Socialdemokraterne at stemme for indstillingen - uanset udfaldet, da kommissionen blev nedsat.

- Det er alt for store lønstigninger i en situation, hvor vi stadig er på kanten af en krise. Almindelige lønmodtagere har fået meget, meget små stigninger, hvis overhovedet nogen, de senere år. Så skal politikere da heller ikke have store markante lønstigninger, siger Jonas Dahl, SF's finansordfører.

Vederlagskommissionen blev nedsat for at kulegrave lønningsforholdene for danske politikere.

Selv om der endnu ikke er kommet en officiel udmelding fra kommissionen, så skriver Politiken, at Vederlagskommissionen er nået frem til, at politikere og ministres løn skal stige med 15 procent. Samtidig skal landets borgmestre have en lønstigning på 30 procent.

Ifølge Jacob Jensen, Venstres finansordfører, står regeringspartiet fast på den aftale, der blev indgået partierne imellem.

- Jeg venter selvfølgelig på, at Vederlagskommissionen kommer med sin officielle indstilling. Og så har vi jo sagt som en del af aftalen, da vi nedsatte kommissionen, at vi så vil stemme for det, kommissionen måtte komme med som indstilling. Det står vi stadig bag, siger han.

/ritzau/