Flertal vil undersøge regeringen

Et stort flertal af befolkningen vil have en undersøgelseskommission til at kulegrave regeringens rolle i den såkaldte sygehussag.

Privathospitaler. Tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) slår endegyldigt fast, at det var ham, der forsynede sin partiformand, Lene Espersen, med skriftlige og fortrolige oplysninger om betalingen til privathospitaler. Fold sammen
Læs mere

Den noget indviklede sag om overbetaling af privathospitaler og forsvundne mails er nu ikke længere en sag, der kun optager medier, politikere og politiske nørder. Selv om sagen for mange mennesker er utrolig svær at gennemskue, vil et stort antal danskere have sagen undersøgt nærmere.

Danskerne sætter spørgsmålstegn ved, om regeringen har optrådt korrekt i sagen, som strækker sig over fem år og omfatter ministre i flere ministerier. I en Gallup-måling for Berlingske Tidende er 58 pct. af vælgerne helt eller overvejende enige i, at regeringen skal nedsætte en undersøgelseskommission. Kun 31 pct. mener det modsatte.

Der er tre dele af denne her sag med hver sin hovedperson. Først er der statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra hans tid som sundhedsminister. Herefter er der udenrigsminister Lene Espersen (K) for hendes forsøg på at føre Folketinget bag lyset. Og endelig er der en tidligere spindoktor, som angiveligt har forsøgt at få slettet mails i et ministerium.

Den første del er i virkeligheden en gammel sag, som handler om Lars Løkke Rasmussen. I sine seks år som sundhedsminister fra 2001 til 2007 ønskede han sig brændende, at det offentlige sygehusvæsen fik konkurrence. I sin iver efter at få flere privathospitaler så ministeren ifølge oppositionen igennem fingrene med, at staten i en årrække betalte en overpris for at benytte privathospitalerne.

Den anden del af sagen handler om, hvorvidt Lene Espersen har gjort noget forkert. For halvandet år siden kom hun med et overraskende krav om, at der skulle »skrues ned for de gyldne haner«. Hun ville sænke betalingen til privathospitalerne med 25 pct. Det tolker oppositionen sådan, at regeringen har betalt overpriser til privathospitalerne i årevis. Lene Espersens sag fik yderligere tyngde, da hun i en spørgetime i Folketinget bevidst svarede forkert på et spørgsmål fra SFs sundhedsordfører, Jonas Dahl, og siden har sagt, at det er helt normalt, at politikere ikke svarer på det, de bliver spurgt om.

Nu blev det også for meget for Dansk Folkeparti, der truer med at give ministeren en næse.

Intet er skjult

Endelig er Lene Espersens spindoktor kommet i centrum for sin rolle i at forsøge at forhindre offentligheden i at få indsigt i sagens rette sammenhænge. Han skulle angiveligt have lagt pres på en embedsmand for at få slettet nogle ubehagelige mails i sagen.

Alt det har fået befolkningen til at sige stop og forlange, at en undersøgelseskommission kulegraver sagen. Kommissionen består af dommere, der kan afhøre politikere og embedsmænd under vidneansvar.

»Kommer der en undersøgelse, imødeser jeg den med sindsro. Jeg taler gerne med en kommission under vidneansvar. Men det vil være unødvendigt og faktisk noget pjat. Jeg har ingen idé om, hvad oppositionen forestiller sig, at en undersøgelseskommission kan grave frem, for alt i denne sag er allerede belyst,« siger Jakob Axel Nielsen (K).

Jonas Dahl fra SF mener, at sagen kan lukkes hurtigt, hvis regeringen af egen vilje lægger al dokumentation frem.

»Det ville klæde regeringen at lægge dokumentationen frem allerede nu. Men det er klart, at hvis ikke det sker, må vi have en undersøgelseskommission,« siger han.

Det lader til, at et flertal af befolkningen er enig med SFeren. Gallup-målingen viser også, at Dansk Folkepartis vælgere støtter solidt op bag en undersøgelseskommission. 56 pct. af DF-vælgerne er for, mens en tredjedel er imod.