Flertal vil tvinge minister til at åbne Stasi-arkiv

Enhedslisten er parat til at støtte oppositionens forslag i sag om historikeres adgang til omstridte dokumenter.

Foto: JOHANNES EISELE

Oppositionspartiet Venstre fremsætter tirsdag et lovforslag i Folketinget, som skal tvinge Justitsministeriet til at skaffe sig adgang til den danske del af de omstridte Stasi-arkiver. De såkaldte Rosenholz-dokumenter, som i 1992 på mystisk vis dukkede op hos CIA.

»Folketinget pålægger regeringen omgående at rette henvendelse til de amerikanske myndigheder for at få udleveret navnene på de danskere, som står opført i Rosenholz-arkivet«, står der i forslaget.

En direkte følge af oplysninger om spion

Ifølge retsordfører for Venstre Karsten Lauritzen kommer forslaget som en direkte reaktion på historiker Thomas Wegener Friis’ oplysninger om, at han har kendskab til en nulevende, kendt danskers spionvirksomhed mod Danmark under Den Kolde Krig. Oplysninger som angiveligt kun kan verificeres via dette arkiv.

»Har man bare et lille ønske om at få opklaret, hvad der skete under Den Kolde Krig. Og synes man, at det er problematisk, når folk spionerede mod Danmark og vores interesser under Den Kolde Krig, så skal man gøre, hvad man kan, når en fremtrædende forsker viser vejen til sandheden,« siger Karsten Lauritzen.

Han bakkes op af den øvrige opposition samt af Per Clausen fra Enhedslisten, som tilmed er parat til at gå imod regeringen for at sikre danske historikeres adgang til dokumenterne i Rosenholz-arkivet.

»Vi mener, at danske forskere skal have adgang til oplysningerne. Og så er det naturligt, at vi har en forventning, om at regeringen kan hjælpe os med at opfylde det mål. Vi har trods alt sørget for, at de har regeringsmagten. Men hvis det ikke er tilfældet, må vi se på, hvad vi så kan gøre, og der lader til at være en mulighed i det udspil, som Venstre er kommet med,« siger Per Clausen (EL). Han opfordrer derfor justitsministeren til at tænke en ekstra gang over sagen.

»Umiddelbart har reaktionerne fra Morten Bødskov ikke været særligt fremkommelige. Han og regeringen skal gennemtænke, om ikke det er bedst at lave en aftale med os - og måske resten af Folketinget - frem for, at det skal blive en politisk konflikt, hvor regeringen ender med at komme i mindretal,« siger Per Clausen.

Men forslaget kan være til skade for Danmark, mener retsordfører for Socialdemokraterne Ole Hækkerup. Han advarer mod Folketingets indblanding i udvekslingen af efterretninger.

»Det kan godt være, at man har den holdning, og oven i købet kan komme med et beslutningsforslag. Men Folketinget skal passe på med at blande sig i detaljer omkring, hvilke informationer PET skal udveksle med hvem. Jeg tvivler på, at det er i Danmarks interesse,« siger Ole Hækkerup.

Et stykke danmarkshistorie

Det synspunkt har man ikke forståelse for i Venstre:

»Der står ikke noget i forslaget om, at PET skal gøre noget som helst. Vi taler om, at den danske regering skal rette henvendelse til den amerikanske for at få nogle historiske oplysninger. Og det er da underligt, at den nuværende socialdemokratiske regering ønsker at holde hånden over en mulig storspion. Det her handler om et stykke danmarkshistorie, som fortjener at se dagens lys. Det handler ikke om PET,« siger Karsten Lauritzen.

Justitsminister Morten Bødskov ønskede i går ikke at kommentere kravet fra oppositionen og Enhedslisten.