Flertal vil se på forbud mod bøsser som bloddonorer

Det er et levn fra gamle dage, at bøsser ikke kan blive bloddonorer. Det mener et flertal uden om regeringen i Folketinget. Sundhedsordførerne vil have Sundhedsstyrelsen til at revurdere sit forbud.

Foto: Kaare Smith
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når du besøger en blodbank for at donere blod, skal du først svare på et spørgeskema, der skal være med til at sikre, at du ikke donerer blod, der kan være farligt for andre. Det betyder, at bøsser ikke kan donere blod, da de anses for at være i risikogruppen for HIV og Hepatitis.

Men et flertal uden om regeringen i Folketinget vil nu se nærmere på forbuddet, fordi man for eksempel i Sverige har ændret reglerne, og fordi flere medicinske eksperter mener, at tiden er løbet fra forbuddet. Det skriver Information.

»Jeg synes, det er et levn fra fortiden. Det kan vi høre fra en række eksperter på det her område, og vi kan også se i andre lande, at man går væk fra det generelle forbud mod, at homoseksuelle mænd må donere blod. Derfor synes jeg også, det er på tide, at vi går væk fra det i Danmark,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix (Ø).

Og det møder opbakning helt ovre på den anden fløj, hvor sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) fra Dansk Folkeparti befinder sig.

»Jeg synes, at der er en forskelsbehandling i, at man ikke kan blive bloddonor, hvis man er bøsse. Det, der er vigtigt, er jo, at man skal svare på et spørgeskema, når man kommer som bloddonor. Der skal man svare på, om man har usikker sex eller har haft sex med nogen i risikogruppen, og det skal man uanset, om man er hetero eller homoseksuel,« siger hun.

I Liberal Alliance vil man også have bloddonorer vurderet ud fra deres adfærd og ikke ud fra, om de er til det ene eller det andet køn.

»I stedet for at forbyde folk at blive bloddonorer på baggrund af deres seksualitet, skal man gøre det, at man sorterer i bloddonorerne efter, hvilken risikoadfærd, de har. Så folk, der for eksempel har mange partnere og på den måde er i risikogruppen, bliver sorteret fra på den baggrund og ikke på baggrund af deres seksualitet,« siger Simon Emil Ammitzbøll (LA), partiets sundhedsordfører.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er villig til at tage debatten med sundhedsordførerne, men mener ikke, at det er et spørgsmål om homoseksuelles rettigheder.

»Personligt er jeg bestemt optaget af, at homoseksuelle ikke diskrimineres, men det her handler ikke om homoseksuelle. Det handler om patienternes sikkerhed - ingen skal være bange for at blive smittet med en alvorlig sygdom, når de modtager donorblod. Og så længe Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er større risiko, så lytter jeg til det,« siger han til Information.