Flertal vil presse regeringen ind i Togfonden

Regeringen kan ikke bare se stort på politiske forlig indgået af andre partier. DF og de øvrige partier bag forliget om Togfonden beder i et åbent brev regeringen om at træde ind i forliget.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre-regeringen må respektere eksisterende forlig indgået på tværs af folketingssalen og melde sig ind i forliget om Togfonden.

Sådan lyder budskabet i et fælles brev sendt til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra forligspartierne Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, de Radikale og SF.

»Folketingspartierne bag forliget om Togfonden fra den 14. januar 2014 opfordrer med dette åbne brev partiet Venstre og den siddende regering til at tage ansvar for fremtidens jernbanedrift i Danmark og de utidssvarende vilkår, landets mange togpassagerer møder i hverdagen,« lyder det i brevet.

Brevet er blevet sendt i kølvandet på, at regeringens finanslovforslag fjerner cirka 500 millioner kroner, som årligt skulle investeres i kollektiv trafik ifølge det brede forlig mellem rød blok og DF.

Forliget har stadig flertal i Folketinget, men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har udtalt til Jyllands-Posten, at han ikke føler sig forpligtet af de forlig, Venstre ikke deltager i.

Togfondens forligspartier opfordrer Venstre til at påtage sig ansvaret.

»Konkret opfordrer forligskredsen til, at Venstre og dermed regeringen melder sig ind i det eksisterende forlig om Togfonden. Det er gældende praksis, at regeringspartier, der står uden for folketingsforlig, som et eksisterende flertal af folketingspartier stadig støtter, melder sig ind i forliget og tager ansvar,« lyder det i brevet.

Som afsender står Henning Hyllested (Ø), Karsten Hønge (SF), Andreas Steenberg (R), Kim Christiansen (DF) og Rasmus Prehn (S).