Flertal vil have Løkke til at kræve Amdi udleveret af Mexico

Under sit besøg i Mexico bør statsministeren kræve, at landet udleverer Tvindlederen, mener politisk flertal.

Senest i august sidste år meddelte myndighederne i Mexico, at landet ikke vil udlevere den i dag 78-årige Mogens Amdi Petersen (arkivfoto). Scanpix/Palle Hedemann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mexico City. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bør under sit besøg hos præsident Enrique Peña Nieto i Mexico forlange Tvind-leder Mogens Amdi Petersen udleveret til Danmark.

Det mener et politisk flertal bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF forud for statsministerens besøg, der indledes søndag.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Det er krænkende for retsbevidstheden, at Amdi kan skjule sig derovre, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, til avisen.

Statsministeriet oplyser til Jyllands-Posten, at man forventer, at Løkke vil nævne sagen for præsident Peña Nieto.

- De danske myndigheder har i en årrække forsøgt at få Mogens Amdi Petersen og de andre fra Tvindsagen udleveret til strafforfølgning i Danmark.

- Der er en løbende dialog med de mexicanske myndigheder herom, og statsministeren ventes at nævne sagen over for præsidenten, ligesom han gjorde, da de seneste mødtes i april 2016, skriver ministeriet.

Dansk politi anmodede for mere end to år siden de mexicanske myndigheder om at anholde Mogens Amdi Petersen og udlevere ham til Danmark.

Men senest i august sidste år meddelte myndighederne i Mexico, at landet ikke vil udlevere den 78-årige Amdi.

Ifølge Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) begrunder Mexico afvisningen med, at det i henhold loven ikke kan udlevere en person til et andet land, hvis personen er blevet frikendt ved det pågældende lands første retlige instans - i dette tilfælde ved en byret i Danmark.

Mogens Amdi Petersen og fire andre ledende personer fra Tvind har været eftersøgt af dansk politi i ti år.

De blev i 2006 frikendt for underslæb og skattesvig ved byretten i Ringkøbing. Anklagemyndigheden nåede ikke at forkynde en ankesag over for dem, før de var rejst ud af Danmark.

/ritzau/