Flertal vil give mere støtte til naboer til vindmøller

Aftale vil give vindmøllenaboer mulighed for salg og mere kompensation, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Doorstep hvor regeringen præsentere sin første, større politiske aftale på klima/energiområdet. Det drejer sig om en aftale indgået med energiforligskredsen, der sikrer bedre vilkår for naboerne til fremtidens vindmøller og solceller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partierne bag den store energiaftale fra 2018 har lavet en ny aftale om støtte til naboer til nye vindmølleparker.

Den nye aftale skal give naboer til vindmøller og solcelleparker bedre mulighed for enten at sælge eller få økonomisk støtte. Samtidig vil kommuner blive kompenseret mere.

Det oplyser klimaminister Dan Jørgensen (S) oven på tirsdagens forhandlinger.

»Vindmøller og solceller er helt afgørende for at indfri regeringens ambitiøse klimamål. Men de er ikke altid populære naboer.«

»Derfor forbedrer vi nu forholdene for naboerne til fremtidens landvind- og solcelleprojekter,« siger klimaminister Dan Jørgensen.

Som del af aftalen vil kommuner kunne få 88.000 kroner per opstillet MW vedvarende energiproduktion i form af eksempelvis vindmøller eller solcelleparker.

For almindelige borgere vil den nye aftale betyde, at folk der bor tæt på nye vindmøller vil kunne sælge deres bolig til dem, der opstiller vindmøllerne, til en pris vurderet af en uafhængig myndighed. Det vil ske i en afstand på fire til seks gange vindmøllens højde.

Den erstatter en tidligere ordning, hvor naboer fik ret til at købe sig ind i projekter.

Inden for fire til otte gange vindmøllens højde vil naboer - hvis de ikke sælger - kunne få 5000 kroner om året skattefrit. Naboer mindre end 200 meter fra et solcelleanlæg vil kunne få 2000 kroner om året.

»Fremover kan naboerne vælge, om de vil sælge deres hus eller blive boende og få kompensation for et eventuelt fald i boligens værdi, når der opstilles vindmøller eller solceller.«

»Bliver man boende, vil man desuden modtage en årlig kontant bonus,« siger Dan Jørgensen.

De nye regler vil gælde for nye projekter, der bliver startet fra 2020.

Wind Denmark, brancheforeningen for selskaber i sektoren, er glad for den nye aftale.

»På området for vind er vi overordnet meget tilfredse med, at der er fundet en balance, så de nærmeste naboer til vindmøller får bedre vilkår, og at lokalsamfund og kommuner atter kan se frem til en kontant gevinst, når de bidrager i den grønne omstilling,« skriver Jan Hylleberg, administrerende direktør for foreningen, i en kommentar.

Dansk Energi støtter også op om den nye aftale.

»Vi er glade for, at politikerne har taget bestik af situationen og vil indføre et system, som i langt højere grad kompenserer naboerne til vindmøllerne og solcellerne direkte,« siger Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi.

/ritzau/