Flertal vedtager kattelem for Songül og andre

Et flertal i Folketinget har sagt ja til regler, der giver personer som den tyrkiske mønsterstuderende Songül Yüksel chance for at blive i Danmark.

Foto: TV 2 News
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er sammen med SF, Konservative og Enhedslisten blevet enige om et forslag, som giver udviste børn og unge som tyrkiske Songül Yüksel en ekstra chance for at blive i Danmark.

Aftalen betyder, at de børn, som har fået afslag på ophold efter 2004-reglerne, men er blevet i Danmark på ulovligt ophold, får lov til at søge efter lempelige regler for familiesammenføring, der blev vedtaget i 2012. Ansøgerne kan få ophold, hvis de opfylder fem kriterier, blandt andet at man ikke må være dømt for kriminalitet.

Omkring 30 børn og unge kan nu søge om familiesammenføring på ny, og det glæder integrationsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

»Jeg synes, at det er rigtig dejligt, at vi har landet en løsning for de børn, der er fanget i ingenmandsland. Man kan sige, at det jo ikke er børnenes skyld, at de er havnet her i Danmark - det er jo først og fremmest deres forældres, men det er børnene, der sidder med problemet, for de har jo en tilknytning til Danmark,« siger hun.

18-årige Songül Yüksel blev udvist af Danmark, selv om hun ikke har kontakt til sin mor og bedstemor i Tyrkiet. Til gengæld har hun både sin far og tre søstre i Danmark, hvor hun går i gymnasiet. Da regeringen ændrede reglerne for familiesammenføring af børn i 2012, forsvandt muligheden for at sende folk tilbage til hjemlande, hvor de ikke har nogen særlig kontakt til familiemedlemmer. Og det er disse nye regler, som Songül Yüksel og omkring 30 andre udviste børn og unge nu må søge efter.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har valgt at stå uden for aftalen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre, men Politiken skriver, at partiets retsordfører, Karsten Lauritzen (V), forlod forhandlingerne med ordene om, at hans parti er nødt til at »tygge på sagen«, før de beslutter sig.

Liberal Alliances integrationsordfører, Merete Riisager (LA) begrunder partiets nej til aftalen med, at de ikke føler sig overbeviste om, at der ikke kan være dømte unge, der nu måske får opholdstilladelse.

»Liberal Alliance ville gerne have været med til at sikre, at Songül fik mulighed for at komme tilbage til Danmark, men den model, som regeringen præsenterede, rummer ikke nogen garanti for, at der ikke er kriminelle blandt de, der tidligere har fået afslag på at være i landet, men nu kan søge igen,« udtaler hun i en pressemeddelelse.

Integrationsordfører for de Konservative, Tom Behnke (K), synes, at Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance hænger sig i småting.

»Det synes jeg er noget pjat. Det drejer sig om, at vi finder en løsning for de børn, der er kommet i klemme. Og jeg synes sådan set, at det er en rigtig god løsning, vi har fundet, nemlig at børnene kan søge efter de nye kriterier, og dem skal de sådan set leve op til. De får ikke bare en opholdstilladelse, der er faktisk nogle nye krav, som vi som selv har været med til at lave,« siger Tom Behnke, der afviser, at reglerne åbner for et hul i udlændingelovgivningen.