Flertal for undersøgelse af udlændingeregler

Et politisk flertal uden om regeringen vil nu kræve, at Birthe Rønn Hornbech iværksætter en undersøgelse af EU-reglernes indvirkning på udlændingepolitikken.

Foto: Rune Evensen / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis krav om at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) skal iværksætte en undersøgelse af EU-reglernes betydning for udlændingepolitikken bliver nu bakket op af S, SF og de Radikale.

Dermed kan et flertal uden om regeringen tvinge en sådan undersøgelse igennem, selv om Birthe Rønn Hornbech skulle modsætte sig.

”Jeg er selvfølgelig klar til at støtte Dansk Folkepartis krav om en undersøgelse. Efter mange eksperter den seneste tid har fastslået, at vejledningen i Udlændingeservice ikke er dækkende for, hvilke rettigheder folk i virkeligheden har, er det rimeligt at få belyst sagen,” siger Morten Østergaard fra de Radikale.

Socialdemokraternes integrationsordfører Henrik Dam Kristensen mener også, det er helt oplagt, at ministeren sætter en undersøgelse i gang.

”Efter der den seneste tid er opstået meget tvivl om, hvordan EU-reglerne skal fortolkes, kan vi ikke holde til ikke at komme til bunds i, hvad danske statsborgere har krav på. Det er næsten helt utroligt, at det er nødvendigt at bede ministeren om at lave sådan en undersøgelse,” siger Henrik Dam Kristensen.

SFs integrationsordfører Astrid Krag er enig.

”Jeg synes også, at det vil være fint, hvis vi kan diskutere på et oplyst grundlag,” siger hun.

Både SF og de Radikale ser helst, at undersøgelsen bliver foretaget af uafhængige eksperter, men Dansk Folkeparti insisterer på, at regeringen selv skal foretage analysen, kan partierne også godt leve med det.

”Det er bedre end ingenting,” siger Astrid Krag.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech.

DF utilfreds med Rønn Hornbech
Det var Dansk Folkepartis næstformand Peter Skaarup, der i tirsdagens udgave af Berlingske Tidende fremsatte kravet om en undersøgelse. Her understregede han også, at støttepartiet er utilfreds med Birthe Rønn Hornbechs håndtering af sagen, der opstod for knap 14 dage siden.

Her afslørede Berlingske Tidende, at Udlændingeservice i årevis har undladt at rådgive om de særlige EU-regler, der kan gøre det nemmere at få familiesammenføring i Danmark.

»Integrationsministeren har tilsyneladende ikke fattet, at det er vores udlændingelov, der står på spil. Indtil nu virker det, som om at regeringen er ligeglad med, at vores udlændingepolitik ligger underdrejet. Det går ikke,« siger Peter Skaarup.