Flertal udenom regeringen vil slette ulovlige patientdata

Folketingets borgerlige partier vil stemme for et ændringsforslag fra SF og Enhedslisten til loven om DAMD-registret. Dermed er regeringen i mindretal, og databasen står til at blive slettet.

Lars Barfoed (K). foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Med et folketingsvalg lige om hjørnet må SR-regeringen atter sluge den kamel at komme i mindretal.

Støttepartierne SF og Enhedslisten får opbakning fra den borgerlige fløj til et ændringsforslag, der skal forhindre Rigsarkivet i at arkivere den ulovligt indhentede patientdatabase, Dansk AlmenMedicinsk Database (DAMD).

Samtlige partier i blå blok bekræfter over for Berlingske Nyhedsbureau, at de vil stemme for SFs og Enhedslistens ændringsforslag.

»Forslaget er fuldstændig identisk med det, vi selv fremsatte, så det kan vi kun bakke op om. Det er en glædelig dag,« siger Lars Barfoed (K), kulturordfører for de Konservative.

Tilsvarende glade toner lyder der fra Venstre, hvor kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V) er glad for, at venstrefløjspartierne har valgt at gå imod regeringen i spørgsmålet.

»Vi er 100 procent enige med de to partier i, at de ulovlige data skal slettes, og at det skal gøres nu. Vi har et massivt flertal, og nu kan vi få sluttet den her sag,« siger han.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance erklærer sig ligeledes parate til at stemme for forslaget.

DAMD indeholder fortrolige patientoplysninger fra millioner af danskere, der blev indhentet i en periode over otte år. Oprindelig var det planen, at Region Syddanmark, der var ansvarlige for den ulovlige indhentning af oplysningerne, ville slette databasen, men den øvelse blev brat afbrudt af Rigsarkivet, der meddelte, at DAMD trods sit ulovlige ophav var »bevaringsværdig« og en »unik kilde« til, at eftertiden kan forstå de sygdomme, der plager vores tid.

Kulturminister Marianne Jelved (R) så sig af samme grund tvunget til at bakke om rigsarkivarens beslutning, og hun har siden hen stået fast på, at databasen skal arkiveres, selv om den er ulovligt indhentet. Hun har tidligere advaret mod, hvis Folketinget besluttede sig for at slette databasen.

»Det giver Folketinget et rigtig stort problem, for så overholder Folketinget ikke den lov, der går under navnet Arkivloven. Af den fremgår det, at alle offentlige arkiver og registreringer skal afleveres til Rigsarkivet,« sagde ministeren til Berlingske Nyhedsbureau 26. marts.