Flertal uden om regeringen siger nej til EUs kvindekvoter

EUs forslag om kvindekvoter i bestyrelser bliver afvist af blå blok og Enhedslisten.

Det er EU-kommissær Viviane Reding, der oprindeligt fremsatte et forslag, som i første omgang krævede, at alle børsnoterede virksomheders bestyrelser i EU skal bestå af mindst 40 procent kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-kommissionens forslag om kvindekvoter i bestyrelser i større børsnoterede virksomheder møder modstand fra et flertal af partierne på Christiansborg. Det skriver politiken.dk.

Enhedslisten og de fire borgerlige partier danner således et flertal uden om regeringen, og partierne mener ikke, at EU skal blande sig i noget, som de enkelte lande selv kan løse.

- Det, vi forholder os til her, er, om det er nødvendigt at indføre EU-lovgivning på området. Og det mener vi ikke, det er. EU skal ikke blande sig i noget, der fint kan løses i medlemsstaterne, og det kan det her jo, siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, til politiken.dk.

- Vi er sådan set enige i indholdet i forslaget fra EU-Kommissionen, men vi mener ikke, at EU skal tvinge medlemslandene til at gennemføre det. Så det er af demokratiske grunde, vi ikke bakker op om det, uddyber Nikolaj Villumsen.

Det er EU-kommissær Viviane Reding, der oprindeligt fremsatte et forslag, som i første omgang krævede, at alle børsnoterede virksomheders bestyrelser i EU skal bestå af mindst 40 procent kvinder.

Redings forslag blev kritiseret fra flere sider, og der er siden blødet op, hvad gælder for eksempel sanktionsmulighederne over for de virksomheder, der ikke lever op til EU-kravene.

Som forslaget ser ud nu, skal blandt andet 40 procent af alle menige bestyrelsesmedlemmer i børsnoterede virksomheder udgøres af det underrepræsenterede køn. Det gælder dog kun virksomheder med mere end 250 medarbejdere og en årsomsætning på over 373 millioner kroner, skriver politiken.dk.

Allerede tilbage i begyndelsen af maj kom regeringen med sit eget bud på, hvordan man kunne gribe problematikken an herhjemme.

Her hedder det, at de 1.100 største virksomheder i landet skal forpligtes til at have en politik for at øge andelen af kvinder i virksomhedernes ledelsesniveauer, og derfor skal virksomhederne fastsætte præcise måltal for antallet af kvinder. Men der bliver ikke tale om en lovbestemt kønsfordeling i virksomheders ledelser.

- Det, er jeg ret sikker på, er en unik model, som er meget mere fremkommelig og meget mere ambitiøs end at lave et simpelt matematisk system, sagde daværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) i forbindelse med præsentationen af regeringens plan.

Lovforslaget om den danske model skal ifølge politiken.dk tredjebehandles i Folketinget fredag, og her tegner der sig et flertal, da Enhedslisten ventes af stemme for.