Flertal tror ikke på Thorning

Helle Thorning-Schmidt (S) har ikke haft succes med at få danskerne til at tro på sin forklaring om, at det kun var en »sløset fejl«, at hun gav forkerte oplysninger til Justitsministeriet.

Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt omgivet af pressen efter ankomsten fredag den 30. juli til Københavns Lufthavn med fly fra Paris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af Helle Thorning-Schmidts medieoffensiv i de seneste dage er det ikke lykkedes hende at overbevise danskerne om, at det kun var en »sløset fejl«, at hun gav forkerte oplysninger til Justitsministeriet om sin mands ophold i Danmark.

56 procent af danskerne siger, at de ikke tror på Thornings forklaring, viser en ny Gallup-måling, som er foretaget, efter S-formanden kom hjem til Danmark i fredags. Kun 32 procent af vælgerne tror på Thornings forklaring om sløseri.

»Det er klart, at den voldsomme mediedebat, der har været om den her sag, gør, at folk er påvirkede af de meget voldsomme beskyldninger mod Helle om løgn, fifleri, snyderi og unddragelse,« siger Socialdemokraternes næstformand, Morten Bødskov.

LÆS NIELS KRAUSE-KJÆR: Thorning og det lunefulde folkedyb

Samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet kalder tallene alvorlige for Helle Thorning-Schmidt.

»Hele hendes dagsorden i de her dage er jo at overbevise danskerne om, at hun er ærlig. Så hvis kun en tredjedel af danskerne tror på hende, har hun da et problem. Den her måling viser, at hun har et stort arbejde foran sig med at overbevise befolkningen om, at hun har lavet en dum, menneskelig fejl, og at hun ikke på nogen måde handlede ud fra egen vindings skyld,« siger han.

»Håndteret sagen rigtigt«

Derimod kan S-formanden glæde sig over, at det samtidig er lykkedes hende at overbevise en mindre del af vælgerne om, at hun ikke bevist underdrev, hvor mange dage hendes mand var i Danmark, for at slippe for at betale skat i Danmark. Før Thorning kom hjem i fredags, var der kun 24 procent af vælgerne, som ikke havde opfattelsen, at S-formanden bevist underdrev, mens det tal nu er kravlet op på 33 procent. Det er ikke mindst hendes egne S-vælgere, som i stigende grad tror på hende i det centrale spørgsmål.

»Det er et resultat af, at Helle har håndteret den her sag på en fuldstændig rigtig måde. Hun er kommet hjem og har ikke skjult sig på sin ferie. Jeg er helt sikker på, at danskerne vil honorere hende for den måde, hun har håndteret sagen på,« siger Morten Bødskov.

Johannes Andersen peger på, at forbedringen også kan skyldes, at mange S-vælgerne på grund af sagens alvor nu slår ring om deres formand.

»Indædte Socialdemokratiske vælgere vil ikke bare lade deres fornuft råde, men også deres sympati. Det kan godt være, at de tror på hende, men det gør de også for at bakke hende op,« siger samfundsforskeren.

Bevidst handling

Der er dog stadigvæk et flertal på 52 procent af danskerne, som føler sig overbevist om, at Thorning med vilje underdrev antal dage i Danmark for at slippe i skat. Før Thorning kom til Danmark, var tallet 55 procent. Den Konservative skatteordfører Mike Legarth kan godt forstå danskernes fortsatte skepsis.

»Når almindelige danskere skal bedømme de her forhold, tænker de: Hvad hvis det nu var mig selv. Og den logiske tanke er, at man kan godt lave en fejl én gang og kalde det sløseri. Men når man laver den samme fejl to gange, er det ikke sløseri eller en svipser, men så er det en bevist handling,« siger Mike Legarth.