Flertal stemmer imod Støjberg - 2.500 får dispensation

Et flertal i Indfødsretsudvalget har endnu en gang stemt for at give dispensation i 2.500 statsborgerskabssager. Det er nu op til integrationsminister Inger Støjberg, om hun vil følge flertalle

Foto: Claus Bech

Et flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg har endnu en gang stemt for at give statsborgerskab på dispensation til 2.500 udlændinge.

Udvalget har allerede behandlet sagerne én gang, men de var atter på dagsordenen på et møde torsdag, efter integrationsminister Inger Støjberg (V) har besluttet, at alle sagerne skulle behandles igen. Efter mødet i Indfødsretsudvalget står det klart, at et flertal står fast på, at der skal gives statsborgerskab i alle 2.500 sager.

Det er nu op til Inger Støjberg, om hun vil følge flertallets afgørelse.

Flertallet består af de røde partier og Liberal Alliance, og indfødsretsordfører Leif Mikkelsen (LA) så ingen anden udvej end at stemme imod den regering, hans parti er parlamentarisk grundlag for.

»Jeg har sikret, at Liberal Alliance medvirker til, at de får den dispensation, de er stillet i udsigt, uanset at jeg i sagsbehandlingen tidligere ikke har sagt ja til alle. Det er et spørgsmål om politisk anstændighed, og det lever jeg fuldt og helt op til,« siger han.

De 2.500 udlændinge er allerede blevet stillet et dansk statsborgerskab i udsigt, men onsdag meldte Inger Støjberg så ud, at alle sagerne skulle genbehandles, og at de ikke per automatik skulle optages på det lovforslag, der til oktober formelt ville gøre dem til danske statsborgere.

Hvis Inger Støjberg nu vælger at følge Integrationsudvalgets afgørelse, skal hun til oktober fremsætte et lovforslag, der giver alle 2.500 udlændinge statsborgerskab. Vælger hun ikke at gøre det, går hun imod et flertal i Folketinget.

Det står endnu uklart, hvordan Inger Støjberg vil agere, men Leif Mikkelsen frygter, at hun kan finde på at sende statsborgerskabssagerne til Indfødsretsudvalget endnu en gang.

»Jeg kan ikke garantere for, at ministeren ikke siger, at vi lige skal behandle sagerne en tredje gang. Kan man gøre det to gange, kan man også gøre det tre gange. Det må vi bare vente og se. Det bliver mere og mere grotesk, hvis det sker, men det kan vi ikke afvise,« siger LA-ordføreren.

Vælger Inger Støjberg at gå imod flertallet i Folketinget, bebuder Enhedslistens indfødsretsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), at hun vil fremsætte et såkaldt privat lovforslag, der sikrer statsborgerskab i de 2.500 sager.

»Jeg synes faktisk, det er rystende og helt uhørt, at Inger Støjberg har sagt, at hun er ligeglad med, hvad et flertal i Folketinget har besluttet. Hvis hun så vælger at trodse flertallet igen, stiller Enhedslisten et lovforslag, hvor de her 2.500 menneskers navne står på, og så kan vi vedtage det i folketingssalen med stemmer fra rød blok og Liberal Alliance,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen (V), siger efter mødet, at han »hverken er tilfreds eller utilfreds«.

»Det her rejser nogle principielle, grundlæggende problemstillinger: Kan et flertal i Indfødsretsudvalget pålægge ministeren at fremsætte et lovforslag, som ministeren er uenig i? Og kan ministeren omvendt vælge at sige, at hun er ligeglad med udvalgets afgørelse? Der er nogle rent principielle problemstillinger, vi skal have afklaret,« siger han.