Flertal kræver indgreb mod trængsel

Et flertal af danskerne mener, at trængsel på vejene i og omkring København er så stort et problem, at politikerne bør gribe ind. S lover handling inden næste valg, mens V ikke vil love noget.

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om både de fleste københavnere og folk i resten af landet ifølge en ny Gallup-måling er tilfredse med, at regeringen har droppet planerne om en betalingsring, kræver et flertal på 54 procent af befolkningen, at politikerne griber ind mod biltrængsel i og omkring København. Kun 24 procent siger, at det ikke er nødvendigt.

Politisk ordfører Magnus Heunicke (S) kan godt forstå, at danskerne kræver handling, og lover, at der allerede i denne valgperiode vil blive taget politiske initiativer for at dæmme op for biltrængslen i hovedstadsområdet.

»Det gør der, for det er vi meget optaget af. Som samfund skader det vores konkurrenceevne, at vi holder i kø på vejene,« siger Magnus Heunicke og nævner en havnetunnel og GPS-baserede vejafgifter som eksempler på mulige tiltag. Regeringen vil dog først lægge sig fast på, hvilke tiltag der skal afløse de kuldsejlede planer om en betalingsring, når den nye »trængselskommission« kommer med forslag til næste år.

INFOSHOP: Her kan du få adgang til alle Gallup-målingens resultater

Kravet om politisk handling er mest udbredt blandt de røde vælgere. Men også blandt Venstres vælgere er der en overvægt, der kræver indgreb mod trængslen. Venstre lægger dog ikke op til at gøre noget.

»Det der med at stikke folk blår i øjnene med, at der kommer en havnetunnel og alt muligt andet, er jeg ikke til. Jeg lover ikke noget. Ikke noget. Det er ikke mig, der har opstillet den præmis med, at vi er ved at drukne i støj og møg. Statistikken viser soleklart, at trængslen er faldet siden 2006,« siger hovedstadsordfører Martin Geertsen (V).

Det langstrakte forløb om betalingsringen har ikke været godt for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Hele 67 procent af danskerne mener ifølge Gallup, at Thorning har håndteret sagen dårligt. Mens både Thorning og SF-formand Villy Søvndal udlægger deres beslutning om at droppe betalingsringen som en sejr, er Johanne Schmidt-Nielsen fra regeringens støtteparti, Enhedslisten, knap så imponeret over regeringstoppen: »De har været nogle klaphatte,« fastslår hun.