Flertal i Folketinget vil give frit lejde for farligt fyrværkeri

Der er et flertal i Folketinget for at give frit lejde til folk med ulovlige fyrværkeribomber, efter flere krysantemumbomber er blevet efterladt.

Læs mere
Fold sammen

Sprængfarlige krysantemumbomber skal kunne afleveres på den nærmeste politistation, uden at det vil koste en bøde for at have købt det ulovlige fyrværkeri.

Det mener et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Liberal Alliance og de Konservative.

Den politiske opfordring til politiet, der står for at afgøre, om der skal åbnes op for frit lejde, kommer, efter flere krysantemumbomber de seneste dage er blevet fundet efterladt. Blandt andet blev der søndag fundet en bombe i Fælledparken i København, og mandag blev en anden bombe på hele 12,5 centimeter i diameter fundet i en børnehave på Amager.

»Når folk begynder at lægge det alle mulige steder, så mener jeg, der er et hensyn til sikkerheden for os alle sammen, som vi må tage stilling til,« siger SFs retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).

Venstre og Dansk Folkeparti meldte tidligere mandag ud, at man gik ind for det frie lejde, som vil betyde, at lovsyndere, der har købt eller solgt de bandlyste brag, kan slippe ustraffet.

Politiet har dog indtil videre afvist at indføre frit lejde med henvisning til, at der skal en ekstraordinær situation til, før man sætter lovgivningen ud af kraft.

»Man kan man altid spørge sig selv. om det er okay, men det vigtigste er altså, at vi som politikere tænker på sikkerheden for børn i børnehaver eller i parker end at straffe folk,« siger Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Den konservative retsordfører, Tom Behnke (K), er enig.

»Hvis nogen vil af med krysantemumbomber, er det en god og sikker måde at gøre det på. Nogle vil måske ellers holde sig tilbage. Konklusionen må være, at man laver et frit lejde for at få det samlet ind og destrueret,« siger han.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), afviser idéen. Hun mener, det er »helt fair«, man får en bøde, hvis man har købt ulovligt fyrværkeri.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), kan ikke tage stilling til sagen, da hun er på ferie.