Flertal i Folketinget spolerede drøm om farvel til produktivitetskrav

Personalet i sundhedsvæsenet skal også i 2018 øge produktionen med to pct. Regionerne tabte kampen, fordi regeringen udnyttede, at et flertal i Folketinget har sagt nej til at droppe produktivitetskravet allerede i 2018.

Arkivfoto. Personalet i sundhedsvæsenet skal også i 2018 øge produktionen med to pct. Regionerne tabte kampen, fordi regeringen udnyttede, at et flertal i Folketinget har sagt nej til at droppe produktivitetskravet allerede i 2018. (Foto: Morten Stricker/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

Regionernes utilfredshed med formuleringerne om ændringen af styringsmodellen lyser ud af den aftaletekst, som regeringen og danske regioner i aftes blev enige om.

»Danske Regioner noterer sig, at den nuværende styringsmodel fortsættes i 2018, hedder det således i aftaleteksten i det, som bedst kan karakteriseres som en pænt indpakket protest.«

Regionernes utilfredshed understreges af, at regionerne ikke i aftaleteksten positivt accepterer, at deltage i det udvalgsarbejde, som regeringen allerede inden forhandlingerne havde annonceret. Der står blot lakonisk, at ”Danske Regioner inviteres til at deltage, med mulighed for ekstern bistand til delanalyser.”

Aftaleteksten viser, at regionerne reelt ikke har fået nogen væsentlige indrømmelser. Regeringen havde allerede inden forhandlingerne sikret sig et solidt flertal i Folketinget, som bakkede op om, at styringsmodellerne først skal gennemanalyseres inden man i 2019 aftaler eventuelle ændringer.

Ligner til forveksling regeringens plan

Og aftaleteksten ligner til forveksling det, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby og minister for offentliginnovation allerede tidligt i forhandlingerne omtalte som regeringens ønsker til en aftale.

»Regeringen ønsker en styring og finansiering af sundhedsområdet, der sikrer kvalitet og værdi for patienterne og dermed mest mulig sundhed for pengene. Derfor er jeg glad for, at regionerne nu bakker op om og går ind i arbejdet med en styringsgennemgang, som vi har foreslået som led i Sammenhængsreformen, «siger Sophie Løhde i pressemeddelelsen fra regeringen.

Bent Hansen sagde allerede inden de afgørende forhandlinger i aftes, at løbet var kørt, fordi et flertal i Folketinget afviste at droppe produktivitetskravet allerede i 2018.

Næstformanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, udtrykte skuffelsen, da hun i et tweet efter forhandlingerne skrev:

»Ny styring må desv vente lidt, @regionerne vil kæmpe f klog styring i gnmgang #dkpol #sundpol.«

Regeringen holder fast i produktivitetskrav

Finansminister Kristian Jensen har stået meget fast på, at en ny styringsmodel skal sikre, at regionerne fortsætter med at effektivisere sygehusene, men han fremhævede efter forhandlingerne, at det først og fremmest skal ske ved at udnytte ny teknologi.

Derfor kan der ligge en lille sejr for regionerne i, at aftalen alene taler om effektiviseringer gennem ny teknologi.

»Styringen skal også fremover understøtte, at gevinsterne ved den teknologiske og behandlingsmæssige udvikling høstes og gør det muligt løbende at levere en bedre og billigere behandling til borgerne, hedder det.«

Kritik af aftale

Såvel SF som Enhedslisten bebuder, at de vil stemme imod aftalen, fordi den fortsat indeholder et krav om to procents øget produktivitet.

»Vi fortsætter et uhensigtsmæssigt pres, som ingen egentlig bakker op om. Det gavner hverken personale eller patienter,« skriver Enhedslistens medlem af Danske Regioners bestyrelse, Susanne Langer, i en pressemeddelelse.

Lægeforeningen kalder det trist, at regeringen og regionerne til næste år fastholder kravet om to procent højere effektivitet i sundhedsvæsnet i den nye aftale for regionernes økonomi, der blev indgået tirsdag aften.

»Jeg er skuffet og overrasket over, at finansministeren fastholder produktivitetskravet. Det er et krav, der presser sygehusafdelingerne urimeligt hårdt og skaber et meget ensidigt fokus på produktion i en tid, hvor vi har mere behov for at kigge på kvalitet, sammenhæng og gode forløb for patienterne,« siger foreningen formand, Andreas Rudkjøbing til Ritzau.

Han er slet ikke i tvivl om, at det vil komme til at mærkes på sygehusafdelingerne.

»Det betyder, at personalet skal løbe hurtigere. Helt konkret skal man løse to procent flere opgaver for de samme penge, og det er en proces, der har stået på i mange år efterhånden.«

»Det betyder, at kvaliteten ikke kan udvikles, og derfor er der behov for, at man for alvor skifter fokus på sygehusområdet,« mener han.

Og der er ikke megen trøst at hente i, at regeringen og regionerne vil sætte en større analyse i gang af styringen af sundhedsområdet for at se, om noget kan gøres bedre og billigere.

»Jeg er selvfølgelig tilfreds med, at der trods alt er blevet lyttet til kritikken af den nuværende styring af sygehusvæsnet, men jeg frygter, at det bliver en syltekrukke.«

»Det er en omfattende øvelse i en situation, hvor vi har brug for mere konkret handling i forbindelse med produktivitetskravet, «siger han.

Lægeforeningen er en paraplyorganisation, der repræsenterer Yngre Læger, Foreningen af Speciallæger og Praktiserende Lægers Organisation.