Flertal i Folketinget overvejer ID-kort i kamp mod hvidvask

Kriminelle har i dag næsten frit spil til at få hvidvasket tusindvis af kroner anonymt gennem det statsejede Danske Spil. Det vil et flertal på Christianborg standse - blandt andet ved at se på muligheden for at indføre ID-kort for spillere.

Foto: Christian Lindgren

I dag kan kriminelle få hvidvasket penge fra eksempelvis hashsalg ved at spille anonymt for op til 10.000 kroner om dagen i hver spillekiosk. Det skal standses, mener et flertal af folketingets partier, der blandt andet peger på et såkaldt spilkort som en mulig løsning, så man skal identificere sig, hvis man vil spille for mange penge.

Retsordfører Jeppe Mikkelsen (R) fra regeringspartiet Radikale kalder det en oplagt idé:

»Der er ikke nogen af os, der har lyst til at begrænse danskernes muligheder for at spille engang imellem, men det er oplagt at se på, om vi skal indføre et spilkort, som man eksempelvis har i Norge. Det gælder om at få bedre kontrol med, hvem der spiller,« siger han.

Også SF, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti er klar til at ændre reglerne, så man kan spænde ben for de kriminelle. De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen (K), kalder spilkortet »et krav fra Konservative«, når spilloven i år skal revurderes:

»Jeg ved selv fra min erfaring som justitsminister, at de kriminelle bruger alle metoder til at få vasket deres penge rene, og der er det vores opgave som samfund at forhindre dem i det. Erfaringerne fra andre lande viser, at det hjælper at have et spilkort, fordi det forhindrer banderne i at hvidvaske deres kriminelle penge.«

De politiske reaktioner kommer efter, at Bagmandspolitiet over for Politiken bekræfter, at kriminelle i stor stil placerer sportsvæddemål hos det statsejede Danske Spil. De spiller eksempelvis på alle tre udfald af en kamp, så de uanset resultatet er sikre på at få omkring 90 procent af indskuddet tilbage i lovlige penge. Dermed havner store summer kriminelle penge i statskassen.

Bagmandspolitiet vurderer, at det kan minimere problemet, hvis man fjerner muligheden for at spille anonymt.

»Hvis Bagmandspolitiet siger, spilkort er et skridt på vejen, så vil jeg selvfølgelig gerne se på, om vi kan indføre det,« siger SFs retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), der samtidig hæfter sig ved, at Skatteministeriet til Politiken oplyser, at man i begyndelsen af året vil »analysere muligheden for at indføre et obligatorisk spilkort«.

»Skatteministeren har et initiativ på vej, hvor han vil sikre, at man ikke længere kan spille anonymt, så man kan finde ud af, hvem det er, der laver de her satsninger i et kriminelt øjemed. Og det initiativ kan jeg kun bakke op om,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Danske Spil har de seneste år både hævet tilbagebetalingsprocenten, øget antallet af forhandlere og hævet loftet for anonyme indskud fra 5.000 til 10.000 kroner per dag. Det sidste er især et problem, mener Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF):

»Jeg har svært ved at forestille mig, at der er almindelige danskere, der spiller for 10.000 kroner om dagen, med mindre det er for at hvidvaske penge,« siger han.

Samme toner lyder fra Venstres skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V), der også er åben over for forslaget om spilkort:

»Men det skal ikke være sådan, at man ikke kan købe sin lynlotto, uden at det store bureaukrati med ID-kort skal rulles ud. Vi skal finde en model, der gør det besværligt for de kriminelle, men som ikke generer den almindelige dansker.«