Flertal giver 5000 kroner skattefrit til pensionister

Beløbet udbetales til folkepensionister som får ældrecheck. Beløbet er skattefrit og udbetales over to år.

Regeringen ønsker at give de pensionister, som modtager ældrecheck, en ekstra økonomisk gode på 5000 kroner (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et bredt flertal i Folketinget er enige om at udbetale en ekstra økonomisk støtte på 5000 kroner til de pensionister, som modtager ældrecheck.

Det siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde i Finansministeriet.

»Dansk økonomi står i udgangspunktet stærkt, men udfordres naturligvis af en situation med stigende priser i kølvandet på Putins krig i Ukraine,« siger finansministeren.

»Derfor er jeg glad for, at vi nu kan give en håndsrækning til nogle af dem, som er særligt udfordret af inflationen. Det er blandt andet folkepensionister, som modtager ældrecheck, som kan se frem til 5.000 kroner.«

290.000 danskere modtog ældrecheck sidste år. Den ekstra check er skattefri og udbetales med 2500 kroner i år og næste år.

Regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i front havde ellers sagt, at alle 5000 kroner skulle udbetales allerede i år.

Men det kunne regeringen altså ikke få flertallet med på.

Fra De Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov, lyder det, at det ville have pustet yderligere til inflationen.

Med aftalen er partierne også enige om at udbetale et skattefrit engangsbeløb op til 2000 kroner til en række ydelsesmodtagere, som ikke længere er på arbejdsmarkedet. Her er der særligt tale om førtidspensionister.

Beløbet forventes udbetalt i januar næste år.

Samtidig er partierne enige om at hæve SU-fribeløbet med 4000 kroner om måneden. Det kommer til at gælde fra 1. januar i år med tilbagevirkende kraft.

Det har dog ikke været helt problemfrit for regeringen at finde flertal for at sende økonomisk hjælp til nogle af de grupper, som er påvirket af den høje inflation.

Regeringen ville i første omgang finansiere hjælpen med et større offentligt underskud.

Det var De Radikale, Venstre og Konservative imod og de forlod forhandlingerne. De mente, at regeringen ville sende ufinansierede checks ud i samfundet.

Regeringen måtte opgive sin finansieringsforslag, og samtidig blev forhandlingerne flyttet fra finansminister Nicolai Wammen (S) til Jeppe Bruus (S) i Skatteministeriet, hvor de har indgået i forhandlingerne om den grønne skattereform.

Aftalen koster 3,1 milliarder kroner og bliver blandt andet finansieret ved lavere anlægsrammer i 2022 og 2023.

Planen er, at aftalen skal vedtages i Folketinget efter sommerferien, men inden Folketingets åbning i oktober.

Regeringen vil senere i dag præsentere en aftale om en grøn skattereform.

/ritzau/