Flertal bag rød statsminister

En ny meningsmåling viser et flertal imod den borgerlige regering. Hvis der var valg nu ville Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale få tre mandater mere end VKO.

Helle Thornings støtter får 89 mandater, mens regeringen og Dansk Folkeparti må nøjes med 86 i en ny meningsmåling fra Catinét. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt under diskussionen om hvorvidt Anders Fogh Rasmussen vil fortsætte i dansk politik eller forsvinde til en international toppost, viser en ny meningsmåling, at statsministeren under alle omstændigheder kan miste jobbet som Danmarks mægtigste mand efter næste valg.

De friske tal fra Catinét viser et flertal for oppositionen, og dermed et Folketing med flest stemmer bag Socialdemokratiets formand, Helle Thorning-Schmidt, hvis der var valg nu.

Det kan føre direkte til en rød regering. En Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende viser, at 87 procent af Socialdemokraternes vælgere foretrækker en regering med SF frem for de Radikale. Se Berlingskes bud på sammensætningen af et rødt kabinet her.

Ifølge meningsmålingen fra Catinet står Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Enhedslisten til 89 mandater i Folketinget. Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti står til 86. Liberal Alliance ligger under spærregrænsen.

Det er weekendens 50-års-jubilar, SF, som trækker meningsmålingen mod venstre. Villy Søvndals parti får opbakning af 19,7 procent af de adspurgte, mens Socialdemokratiet med 25,3 procent er landets største parti.

De Radikale spås blot 2,9 procent, og Enhedslisten balancerer med 2,0 procent præcis på spærregrænsen. Der er altså ikke langt til et farvel for nogle af de to partier.

I regeringsblokken kan De Konservative glæde sig over fremgang. Partiet står til 12,7 procent af stemmerne, og dermed løfter K sig op over de omkring 10 procent, som i årevis har klæbet til partiet.

Det er dog ikke nok til at dæmme op for, at Venstre går tilbage. 23 procent står statsministerpartiet til i forhold til valgets 26,2 procent.

Dansk Folkeparti er med 13,5 procent tæt på valgets 13,9 procent.