Flere udviste kriminelle østeuropæere vender tilbage til Danmark

Antallet af udviste kriminelle fra Østeuropa, der bliver sigtet for at bryde indrejseforbud i Danmark, er på fire år steget markant.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På fire år er antallet af udviste østeuropæiske kriminelle, der bryder deres indrejseforbud og rejser ind i Danmark, steget markant. Det viser en ny opgørelse fra Rigspolitiet, skriver Politiken.

Der blev i 2013 rejst 191 sigtelser for brud på indrejseforbud mod østeuropæiske statsborgere, mens tallet i 2008 var 108.

Politiinspektør i Nationalt Efterforskningscenter hos Rigspolitiet Michael Ask vurderer over for Politiken, at stigningen i antallet af sigtelser dels skyldes en skærpet politiindsats, og dels at der kommer flere kriminelle fra Østeuropa til Danmark.

»I takt med at vi i Danmark dømmer og udviser stadig flere østeuropæere, får flere også indrejseforbud i Danmark, og der vil dermed også blive taget flere gengangere,« siger han.

Retsordfører for Venstre Karsten Lauritzen (V) mener, at det er gået op for kriminelle i udlandet, »at straffen for at bryde indrejseforbud er mild i Danmark, og at kontrollen er ganske begrænset«.

Han foreslår, at regeringen skal lave individuelle aftaler med de østeuropæiske lande, gerne med en økonomisk gulerod, så kriminelle kan afsone deres straf i hjemlandet. Karsten Lauritzen siger til Politiken:

»Der er én let løsning. Og det er afsoning i hjemlandet fra dag ét. Mange østeuropæiske kriminelle betragter det som en badeferie at afsone i danske fængsler. Men de frygter at blive fængslet i deres egne lande«.

Retsordfører for Socialdemokraterne Trine Bramsen (S) mener, at Venstre sparker en åben dør ind, da arbejdet med at sende kriminelle til afsoning i hjemlandet allerede i 2012 blev styrket.

»Vi ser gerne, at de bliver sendt hjem til afsoning. Jo før, desto bedre. Men hverken Venstre, Dansk Folkeparti eller de Konservative var med. Derfor virker det absurd at komme med sådan et krav, når arbejdet allerede er i gang,« siger hun til avisen.

Rumænske statsborgere udgør langt de fleste af de udvisningsdømte østeuropæere, der vender tilbage til Danmark.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S).