Flere tusinde skal have genbehandlet sag om statsborgerskab

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg lægger nu op til at tidoble antallet af borgere, der skal have genbehandlet deres ansøgning om statsborgerskab på dispensation, fra 255 til 2.750.

Foto: Claus Bech

2.750 borgere risikerer nu at skulle have genbehandlet deres ansøgninger om at få statsborgerskab på dispensation.

Indtil nu har det været 255 borgere, som skulle have genbehandlet deres sag, men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) lægger nu op til at tidoble antallet, skriver Politiken.

Det kommer ifølge avisen også til at gælde sager, som allerede er behandlet og godkendt af et flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg.

»Det kan ikke være nogen hemmelighed for nogen, at jeg synes, og regeringen synes, at der har været for lempelige vilkår. Og at der har været alt for mange, der har fået statsborgerskab via dispensation,« siger Inger Støjberg til Politiken.

Cirka 2.500 er herboende udlændinge, der for helt op til et år siden har fået godkendt deres ansøgning om statsborgerskab, men som endnu ikke formelt har fået statsborgerskabet ved en egentlig lov, som grundloven foreskriver, skal have genbehandlet deres ansøgning.

Både Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre, Alternativet, Liberal Alliance og Enhedslisten vender sig kraftigt imod Støjbergs plan om at trodse de meddelelser om dispensation, som tidligere er givet til ansøgerne.

Hos Liberal Alliance lyder det, at det er »politisk uanstændigt«, men Alternativets indfødsretsordfører Ulla Sandbæk (AL) »slet ikke kan sige, hvor umenneskeligt jeg synes det er«.