Flere trossamfund risikerer at miste anerkendelse

Kirkeministeriet har sendt flere rykkere til trossamfund, som mangler at registrere sig. 45 mangler.

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) advarer om, at det kan få betydning for deres anerkendelse, hvis anerkendte trossamfund ikke får registreret sig. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

45 anerkendte trossamfund mangler stadig at registrere sig i Trossamfundsregistret. De risikerer at miste anerkendelsen, hvis ikke de registrerer sig inden en uge.

Det oplyser Kirkeministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeriet har sendt flere rykkere til trossamfundene, men flere mangler altså endnu. Fristen for at reagere på seneste rykker er 9. september. Ellers kan den manglende registrering få betydning for anerkendelsen, advarer ministeriet.

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) fortæller, at der er sendt to rykkere digitalt og en rykker med anbefalet post.

»Der står i loven, at jeg som minister - kan - og jeg føler også i et omfang - skal - gribe ind på et tidspunkt, hvis man ikke lever op til det, loven siger, at man skal for at være anerkendt trossamfund.«

»Så hvis man ikke har indleveret sine oplysninger til den tid, så føler jeg mig nødsaget til at sætte gang i en proces med partshøringer og andet, der kan lede til, at man kan miste sin anerkendelse. Det er meget alvorligt og aldrig før sket i danmarkshistorien,« siger ministeren.

Hun ønsker ikke at gå ind i, hvilke trossamfund der ikke har henvendt sig, men hun fortæller, at der er tale om en »bred vifte af trosretninger, menigheder og trossamfund«.

Et bredt flertal i Folketinget stod bag Trossamfundsloven fra december 2017.

Den indførte blandt andet, at anerkendte trossamfund skal indberette en række oplysninger om vedtægter, trosgrundlag, centrale læresætninger og årsregnskab til et register.

Siden registrets oprettelse i november sidste år har ministeriet sendt rykkerbreve i februar, april og juli til de trossamfund, der har manglet at indberette sig helt eller delvist.

26. august har ministeriet opgjort, at 45 trossamfund stadig mangler at registrere sig.

Der er i dag 203 anerkendte trossamfund i Danmark. Derudover er der 245 menigheder tilknyttet anerkendte trossamfund. De skal alle indberette en række oplysninger om deres organisation, økonomi og trosgrundlag til registret.

/ritzau/