Flere syge skal have besøg af lægen

Ældre, akut syge og gangbesværede skal nemmere kunne få et hjemmebesøg af den praktiserende læge. Det indgår i ny overenskomst mellem læger og regioner.

Ældre, akut syge og gangbesværede skal nemmere kunne få et hjemmebesøg af den praktiserende læge. Det indgår i ny overenskomst mellem læger og regioner. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For syge ældre kan det være uoverskueligt at tage turen hen til lægehuset. Derfor skal flere praktiserende læger tage på sygebesøg i patienternes eget hjem.

»Der er borgere, som har et stort behov for at få et lægebesøg i hjemmet, eller på det plejecenter, hvor de bor. I mange år har vi brugt mindre og mindre tid på sygebesøg, men nu opgraderer vi besøgene,« siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag til Ritzau.

Muligheden for flere hjemmebesøg indgår i den nye treårige overenskomstaftale, som de praktiserende læger torsdag indgik med Danske Regioner. Med aftalen hæves honoraret for hjemmebesøg, og dermed kan det bedre svare sig for lægerne at køre ud.

Lægeformanden understreger, at der ikke er tale om at vende tilbage til dengang, hvor lægerne i stor stil kom på hjemmebesøg.

»Det er ikke "doktor Hansen", der kører landevejene tynde, vi taler om. Langt de fleste patienter skal fortsat selv komme hen til lægen. Det er bedst for alle, fordi lægen i klinikken har alt det, der skal bruges til at undersøge patienten,« siger Christian Freitag.

»Hjemmebesøgene er primært for patienter, som er meget gamle eller gangbesværede.«

Foruden flere hjemmebesøg indgår det i den nye overenskomst, at det skal være mere attraktivt for de praktiserende læger at slå sig ned i de områder af landet, som er ramt af lægemangel.

Det skal blandt andet ske ved at tilbyde et ekstra honorar, give bedre adgang til delepraksis og mulighed for at ansætte læger, som er i den sidste del af deres uddannelse.

»Vi håber, at det kan forbedre vores rekrutteringssituation, de steder i landet hvor det er svært at komme til læge - hvad enten det er i storbyerne eller langt væk fra storbyerne,« siger Christian Freitag.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) udtaler i en pressemeddelelse, at overenskomstaftalen "tegner udmærket". Hun havde dog håbet, at den del af aftalen, som skal styrke lægedækningen, havde været mere ambitiøs.

Hvis aftalen bliver godkendt, løber den fra 1. januar 2018 til 31. december 2020.

/ritzau/