Flere skal vælge et liv i produktion

Bo Stærmose & Claus Jensen: Men netop kvalificerede medarbejdere kommer danske produktionsvirksomheder til at skrige på om få år, hvis vi ikke får uddannet flere målrettet til produktionen. Det handler i bund og grund om, at flere unge skal blive industriteknikere, klejnsmede, mekanikere, ingeniører, teknikere og installatører.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og der bliver brug for dem: En undersøgelse fra AE-Rådet viser, at Danmark i 2020 kommer til at mangle 30.000 faglærte og 150.000 med videregående uddannelser.

Det er en kæmpe udfordring, og den skal vi gøre noget ved nu. Det tager nemlig 4-5 år at uddanne en faglært, og endnu flere år, hvis han skal være ingeniør oveni.

Men de kommer ikke af sig selv, og hvis ikke vi gør noget nu, så kommer virksomhederne til at takke nej til ordrer - ikke fordi de ikke har det nødvendige udstyr og viden - men fordi de ikke har den kvalificerede arbejdskraft. Det vil både skade virksomhederne, medarbejderne og dansk økonomi.

Vi står over for en uddannelsesudfordring af de helt store, og der er ingen lette løsninger. Det er derfor tvingende nødvendigt, at de initiativer, som regeringen iværksætter, munder ud i langtidsholdbare løsninger på uddannelsesudfordringen.

Uddannelse koster penge, og at uddanne personer målrettet produktionsindustrien er ubetinget en af de mest fornuftige måder at bruge vores penge på. En krone brugt på at uddanne en ingeniør kommer mangefold igen, og alle undersøgelser viser, at en bedre uddannet arbejdsstyrke øger produktiviteten og konkurrenceevnen.

Derudover skal såvel virksomheder som medarbejdere være indstillet på at bidrage. Det handler om, at flere danskere skal videre- og efteruddannes gennem hele livet. I dag er der forsvindende få, der tager skridtet fra faglært til videregående niveau. Det skal naturligvis laves om. Tilsvarende skal langt flere ufaglærte gennem målrettet efteruddannelse løftes til fuldt faglært niveau.