Flere partier vil øge kontrollen: Hjemvendte IS-jihadister skal fanges i lufthavnen

Skærpet kontrol i Københavns Lufthavn kan ikke vente til efteråret, mener DF, S og K. Men Inger Støjberg afviser at fremrykke den øgede sikring.

Presset på terrororganisationen Islamisk Stat i Mellemøsten øger både risikoen for hjemvendte terrorister. Dermed øger det også behovet for øjeblikkelig skærpet kontrol i Københavns Lufthavn, mener DF, S og K. Arkivfoto fra paskontrollen i Københavns Lufthavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJARKE ØRSTED

Flere af terrororganisationen Islamisk Stats bastioner er tæt på at falde i Mellemøsten. Derfor skal værnet mod IS-terrorister, som vender tilbage til Danmark, øges øjeblikkeligt. Og nej, det kan ikke vente til oktober, hvor EUs skærpede grænsekontrol bliver en realitet i Københavns Lufthavn.

Sådan lyder kravet fra Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og de Konservative i Jyllands-Posten.

»Der er et stort behov for, at vi får kontrolleret flere og mere grundigt – særligt set i lyset af, Islamisk Stat er ved at miste sine sidste lufthuller i Syrien og Nordirak. Nogle har en interesse i at søge tilbage Danmark, måske for at begå terror,« siger Peter Kofod Poulsen, DFs retsordfører til Berlingske.

Også Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, understreger problemets presserende karakter.

»Inger Støjberg må med det samme indkalde til et hastemøde om, hvordan vi får øget kontrollen med grænserne. Det er behov for, at vi rykker nu, når PET kommer med så alvorlig en trusselsvurdering. Og det er jo ikke, fordi terroristerne holder sommerferie,« siger Trine Bramsen til Berlingske med henvisning til den bølge af terrorangreb, der ramte Europa i juli 2016.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, skriver i sin seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark fra februar 2017, at »IS’ tab af territorium kan betyde, at et voksende antal fremmedkrigere forlader området. Dette kan øge terrortruslen i nabolandene til konfliktzonen samt i andre lande, som fremmedkrigerne måtte rejse til.«

Tilsvarende advarsel lyder fra Forsvarets Efterretningstjeneste, FE.

Men i et skriftligt svar til Jyllands-Posten fastholder udlændinge- og integrationsministeren, at kontrollen først kan være klar i oktober.

»Jeg er helt enig i, at systematisk kontrol skal gennemføres så hurtigt som muligt. For så vidt angår Københavns Lufthavn er vurderingen, at det kan ske fra den 7. oktober i år,« skriver Inger Støjberg.

Dét giver DF ikke meget for.

»Det er en gennemført tåbelig disposition af Inger Støjberg,« siger Peter Kofod Poulsen:

»Regeringen har sådan set både EU og Dansk Folkeparti på nakken, og jeg forstår ikke, hvorfor den er nærmest religiøst optaget af IKKE at gøre noget ved grænsekontrollen i vores lufthavn.«

Fra den 15. september tilslutter Danmark sig EUs nye regler om systematisk kontrol af alle personer – både EU-borgere og tredjelandsborgere – som rejser ind og ud af Schengen-området. Det skal dæmme op for netop truslen fra radikaliserede og militante personer, der har opholdt sig hos IS.

Regeringen har dog besluttet, at Københavns Lufthavn undtages systematisk kontrol af EU-borgere i en overgangsperiode frem til 7. oktober 2017, fremgår det af en pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet denne uge. Og det skyldes, at regeringen vil undgå unødige gener for trafikstrømmen.