Flere kommuner barsler med besparelser på daginstitutioner

Budgetudspil viser ifølge Bupl, at en lang række kommuner overvejer besparelser på daginstitutionerne.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Folketinget er et flertal enige om, at der skal laves minimumsnormeringer i daginstitutionerne - altså en bund for hvor mange børn, der må være per voksen.

Men mens Folketinget har aftalt at tilføre flere penge, indeholder en lang række kommuners budgetudspil ifølge pædagogernes fagforening, Bupl, besparelser på daginstitutionerne eller et sparekatalog, hvor besparelser i daginstitutionerne er en mulighed.

»Vi er lige vidt, når kommunerne tager imod penge fra Christiansborg med den ene hånd og sparer med den anden,« siger Bupl-formand Elisa Rimpler.

Hun minder om, at daginstitutionernes vilkår i høj grad afgøres lokalt, da det er kommunerne, der står for daginstitutionerne.

»Det er ekstremt vigtigt, at man husker, at der er noget, som Christiansborg kan gøre - de kan lave nogle love og sende nogle signaler - men hvis ikke politikerne lokalt prioriterer den her dagsorden, så bliver det svært,« siger hun.

Bupl har gennemgået budgetter og budgetudspil i 86 kommuner. Her har de fundet 38 kommuner, hvor Bupl mener, der er lagt op til forringelser.

I den gruppe af kommuner er også kommuner, hvor daginstitutionsområdet har udsigt til flere penge, men hvor Bupl er uenige med kommunerne om, hvad der skal til for at tage højde for flere børn i daginstitutionerne.

Da det ifølge Bupl betyder flere børn per voksen, tælles det med som en forringelse.

Et af de partier på Christiansborg, der mener, at der skal indføres et krav om et vis antal voksne per børn, er Enhedslisten.

Her mener børneordfører Jakob Sølvhøj, at kommunerne opfører sig urimeligt ved at spare, når de ved, at der er et ønske på Christiansborg om det modsatte.

»Nu må man se at få lovgivet i en fart. På trods af corona er det på tide, at vi får lovgivet på det her område,« siger han.

»For det lader til, at hvis vi ikke har de her helt faste lovgivningsmæssige rammer, så er der åbenbart kommuner, som forsøger at snyde på vægten og spare på området.«

Han fortæller, at der er forhandlinger om et decideret lovforslag i næste uge. Han mener, at regeringen burde kunne samle flertal for en lovtekst inden for nogle uger.

/ritzau/