Flere hundrede afviste børn som Ripa

Ripa, Zichun og Sahro er tre piger ud af flere hundrede, som alle er blevet ramt af den stramme, danske udlændingelov. Børn helt ned til to år er blevet udvist, fordi de er fundet uegnede til »vellykket integration i Danmark.«

8-årige Ripa skal udvises til ingenting i Bangladesh. For nylig fortalte Aftenshowet hendes historie. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR Foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Zichun, Ripa og Sahro. Tre piger født i tre forskellige lande og med tre vidt forskellige historier. Men også tre piger knyttet til hinanden af den samme skæbne, som har ramt omkring 800 børn under 15 år i Danmark: Udvisning.

To dage inden danskerne stemte Helle Thorning-Schmidt ind i Statsministeriet, blev den bare syv år gamle Zichun udvist til Kina, hvor hendes far ikke er i stand til at sørge for hende. Zichuns mor bor i Danmark, og har gjort det i seks år, men Zichun havde fået afslag på familiesammenføring, da Udlændingeservice erklærede hende uegnet til "vellykket integration."

I den tid, moderen har boet i Danmark, er hun blevet dansk gift, har lært at tale sproget flydende, har taget en SOSU-uddannelse og har fået job på et plejehjem. Nu er hun rejst til Kina, for at være sammen med sin datter. Bedsteforældrene i Kina er for gamle til at tage sig af den lille pige, så nu venter - og håber - den splittede familie på, at nogen i Danmark vil tage sagen op på ny.

Ripa skal udvises

Samtidig sidder den otte-årige Ripa og venter på at blive udvist til Bangladesh. Hendes far i Danmark er fortvivlet, og hendes mor i Bangladesh kan af kulturelle årsager ikke tage sig af hende, fordi hun er gift på ny.

Ripa kom til Danmark som seksårig efter at have boet en periode hos farmoren i Bangladesh, men hun fik hurtigt afslag på opholdstilladelse, selvom hun taler sproget flydende. Nu har hendes sag været igennem alle instanser. Ripa skal ud.

Til kamp mod genopdragelsesrejser

At hun og Zichun ikke må blive i Danmark skyldes en stramning af Udlændingeloven fra 2004. Her bestemte politikerne fra Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti Venstre og Konservative, at børn under 15 år kan udvises af Danmark, hvis de ikke er kommet til landet inden for to år efter deres forældre. Reglen havde til formål at forhindre de såkaldte genopdragelsesrejser, hvor børn bliver sendt tilbage til oprindelseslandet i længere perioder.

Omkring 800 børn har fået afslag på familiesammenføring siden 2005 på grund af dén regel. Herunder Ripa og Zichun. Men i 2010 blev reglerne pludselig endnu strammere - endda helt uden at Folketinget havde vedtaget det. En højesteretsdom fra marts samme år udløste nemlig en praksisændring hos embedsmændene i Integrationsministeriet, som pludselig fik væsentligt løsere tøjler til at udvise helt små børn. Før var børn, som endnu ikke havde nået skolealderen som regel altid blevet familiesammenført, men nu faldt aldersgrænsen for, hvornår børn var uegnede til »vellykket integration.« Der er eksempler på udvisninger af børn helt ned til to år.

Eksternt: Underskrifter til fordel for Ripa

Den oprindelige lovændring fra 2004 var bare én af mange, der blev indført dét år. For eksempel sænkede partierne med daværende integrationsminister Bertel Haarder (V) i spidsen, aldersgrænsen for, hvornår et barn har krav på at blive familiesammenført med sine forældre fra 18 år til 15 år. Mindst 25 børn - muligvis langt flere - er strandet i udlandet på grund af ændringen, og allerede i 2004 advarede Institut for Menneskerettigheder om, at loven kunne komme i karambolage med Menneskerettighedskonventionen.

Sagen: Osman vs. Danmark

Og det var lige netop, hvad den kom i år. Den 14. juni blev Integrationsministeriet dømt af Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg for at have brudt den dansk-somaliske pige Sahro Osmans menneskerettigheder.

Tilbage i 2007 var den dengang 17-årige Sahro Osman blevet nægtet familiesammenføring til Danmark, selvom begge hendes forældre og fire søskende boede i landet - Sahro selv var blevet sendt på genopdragelsesrejse af sin far til den syge farmor i verdens største flygtningelejr - Dadaab-lejren - i Kenya. Integrationsministeriet mente altså, at 17-årige Sahro Osman havde større tilknytning til en døende farmor i en flygtningelejr i Kenya end til hele sin familie i Danmark.

Ifølge et notat fra Integrationsministeriet gav dommen fra Menneskerettighedsdomstolen anledning til »en mindre justering« af gældende praksis. Fremover ville Integrationsministeriet se mere på barnets tarv, lovede man.

Til gengæld afviste ministeriet med Søren Pind (V) i spidsen at gå tilbage i arkiverne for at undersøge de mindst 25 lignende sager fra 2004 til 2011.

Enhedslisten kræver ændringer fra rød regering

Enhedslisten har nu krævet, at en kommende regering gør op med en række af de stramninger, der er sket på udlændingeområdet de seneste år. Blandt andet skal de omkring 800 sager om afslag på familiesammenføring til børn nu undersøges igen, lyder et krav.

Ripas advokat, Åge Kramp, regner med, at hendes sag nu sættes i bero indtil en ny regering har haft tid til at gennemgå reglerne for familiesammenføringer.

- Jeg forventer, at politikerne vil drøfte, om loven fungerer, som den skal, siger han.

Fra Udlændingeservices side har man ingen kommentarer til de konkrete sager, men oplyser, at man følger praksis fra Integrationsministeriet.

INFOshop: Danskerne: Udlændinge skal være som os