Flere er blevet fattige under den røde regering

I regeringsgrundlaget vil SR-regeringen måles på at mindske fattigdommen. Men ifølge de seneste tal fra 2012 er der kommet flere fattige i Danmark.

I SR-regeringens regeringsgrundlag står der, at den »vil måles på fattigdommen«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sidste ti år har der aldrig været så mange fattige danskere som nu. Selvom det er regeringens målsætning at vende fattigdomstallene i Danmark, er der er kommet flere fattige, siden den trådte til i 2011. 700 nye danskere lever under regeringens egen fattigdomsgrænse. Det skriver Information ud fra en analyse af tænketanken Kraka, der har kigget på de seneste tal fra 2012.

I SR-regeringens regeringsgrundlag står der, at den »vil måles på fattigdommen«. Men selvom regeringen har fjernet starthjælpen og andre »fattigdomsydelser«, vil dele af dens politik alligevel bidrage til udviklingen, forklarer Kristian Thor Jakobsen, der er ledende økonom ved Kraka.

»Nogle af de ting, som den nuværende regering har indført, vil også bidrage til at øge den målte fattigdom. En forhøjelse af beskæftigelsesfradraget vil direkte påvirke antallet af fattige, fordi det kun er beskæftigede, som får gavn af det, og det vil betyde, at indkomstafstanden øges. Samtidig vil lavere kontanthjælp eller slet ingen kontanthjælp også kunne betyde, at flere optræder i gruppen af fattige,« siger han til Information.

I 2002 var der omkring 23.500 personer, der levede i fattigdom. Ti år efter var tallet, der altså er det seneste, oppe på 47.300. Rådet for Socialt Udsatte er bekymret, men det er ikke overraskede over de seneste tal.

»Vi har desværre set den stigning gennem flere år, og intet tyder på, at den stopper,« siger formand Jann Sjursen.

Man kan først blive registreret som fattig, når indkomsten efter skat i over tre år har været under halvdelen af den såkaldte medianindkomst. En fattig havde årligt en indkomst på omkring 105.000 kroner efter skat tilbage i 2010.

Socialordfører for Socialdemokratiet, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), er ked af udviklingen.

»Der er ingen nemme løsninger, men blandt andet derfor handler det om at skabe job, så folk har mulighed for at få et arbejde og tjene penge. Regeringen har et stort fokus på at skabe job,« siger hun til Information.